Znanstveniki s posebno tehnologijo v Keopsovi piramidi odkrili praznino

Znanstveniki s posebno tehnologijo v Keopsovi piramidi odkrili praznino

03.11.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


V notranjosti znamenite Keopsove piramide, so z najnovejšo tehnologijo skeniranja odkrili še neznano praznino.


Keopsova piramida stoji v Gizi in je največja od treh piramid, simbolov Egipta, ki spadajo med svetovna čudesa. 140 m visoka piramida, je bila zgrajena okoli 2500 let pred našim štetjem. Posvečena je faraonu Keopsu, ki je vladal v četrti dinastiji.


Japonski in francoski znanstveniki so s posebno tehnologijo, imenovano muografija, skenirali velikanski kompleks, in tako odkrili nepojasnjeno praznino, ki naj bi se razširjala na kar 30 kvadratnih metrih. Ali gre dejansko za dvorano, še ni znano, kot tudi ni znano kaj je v njej.


Muografija je neinvazivna tehnika, s katero zaznavajo gostoto znotraj skalnih struktur. Uporabljajo jo tudi pri preučevanju vulkanov.  V hodnike piramide in okoli nje so postavili posebne plošče, s pomočjo katerih so nato naredili globinske posnetke. Ker mehansko poseganje v piramide ni dovoljeno, znanstveniki še preučujejo, kakšni bodo naslednji koraki.

Ena izmed možnosti bi bila, vrtanje nekaj centimetrske luknje, skozi katero bi nato spustili kamero. Za vsakršne posege znanstveniki potrebujejo dovoljenje egipčanske vlade.


Kljub temu, da ni popolnoma jasno za kakšno praznino gre, nekateri že domnevajo, da bi lahko šlo za predore, ki so jih delavci uporabljali pri postavljanju piramide, nato pa so jih zapečatili. Znanstveniki si niso edini, na kakšen način so bile piramide zgrajene, zato gre le za špekulacije.


Znanstveniki in ljubitelji egipčanske zgodovine in faraonov so nad odkritjem navdušeni, saj gre za prvo večjo odkritje na tem področju, po 19. stoletju, ko je egiptolog in antropolog Richard Howard Vyse razstrelil del piramide, da so lahko vstopili vanjo.

Ključne besede: piramide Giza Egipt egiptologija arheologija muografija znanost Keopsova piramida Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
Slikanica Ko pride pomlad je oda temu letnemu času. Pomlad je čas prebujenja in veselja.
Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja.
Igrive, vzpodbudne in prijazne pesmice spremljajo tople, domiselne, izvirne ilustracije.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ljubezni ne črkuješ, ljubezen čutiš.

A. A. Milne