Z marcem se vrt prebudi

Z marcem se vrt prebudi

25.03.2017 | Avtor: Matevž Likar
"Sedaj, ko so zvončki in jarice odcveteli, je odličen čas za njihovo presajanje, saj boste najlažje ocenili kje pod zelenimi listi se skrivajo čebulice. "

Začela se je pomlad in z njo so prišla tudi prva vrtna opravila. Slednja seveda niso nič neprijetnega. Celo nasprotno - so pravi užitek, saj nas zvabijo na prosto, kjer se lahko med delom nastavljamo prvemu močnejšemu soncu.

Okrasne čebulice že potrebujejo nekaj oskrbe

Sedaj, ko so zvončki in jarice odcveteli, je odličen čas za njihovo presajanje, saj boste najlažje ocenili kje pod zelenimi listi se skrivajo čebulice. Čebulice previdno izkopljite in čim prej ponovno zakopljite, da se korenine ne bodo izsušile (rastline so sedaj še vedno zelo aktivne). Najbolje je, če za presajanje izberete čas, ko je zemljo dobro namočena po dežju, saj bo to preprečilo prekomerno izsuševanje korenin. Pri izkopavanju bodite previdni in uporabite ročno lopato ali motiko, s čimer boste manj poškodovali čebulice.

Po cvetenju lahko poskrbite tudi za narcise. Odstranite odcvetele cvetove in plodove, s čimer bodo rastline energijo preusmerile v rast čebulice. Večja čebulica pa pomeni več cvetov v prihodnjem letu. Liste pustite na rastlini, saj jih ta še vedno potrebuje, da si nabere čim več zalog. Ne priporočamo niti povezovanje listov v šope. Ko boste opazili prve znake rumenenja in propadanja pa jih lahko brez skrbi odstranite.
Sedaj pa je tudi odličen čas, za sajenje lilij. Še vedno je čas, da si zapolnite zaloge teh čudovitih čebulnic in jih posadite v lonce in na grede.

Porežite pozno cvetoče srobote

Marec in začetek aprila sta odlična za redni rez pozno cvetočih srobotov, ki začnejo s cvetenjem v drugi polovici poletja (npr. Clematis viticella). Vsi cvetovi teh srobotov bodo pognali na letošnjih poganjkih, kar pomeni, da jih lahko porežete skoraj do tal. Pustite le en ali dva para močnih brstov, iz katerih bodo pognali novi poganjki.

Začnite sejati enoletnice

Sedaj lahko počasi začnete s sejanjem enoletnic, ki so nekoliko bolj odporne na mraz. Te so odlične za zapolnitev gred, hkrati pa pritegnejo številne žuželke. Poleti boste tako poleg lepih cvetov lahko občudovali tudi čudovita barvita krila metuljev.

Ne pozabite na skalnjak

Čeprav na skalnjaku navadno nimamo veliko za postoriti, je spomladi dobro preveriti, če je potrebno kje dosejati pesek. S plastjo peska boste preprečili, da bodo rastline v stiku z blatom in vodo, ki bi lahko povzročila gnilobo in propad rastlin.

(Članek je bil objavljen v ereviji Mavrični Mesečnik)

Ključne besede: Matevž Likar marec vrt vrtnarjenje čebulnice zvončki sroboti pomlad presajanje vrtna opravila enoletnice skalnjak Psička Pia se zelo rada sprehaja po gozdu. Poleg gozdnih živalic se med visokimi drevesi skriva nekaj, kar naravnost obožuje: sočni gozdni sadeži!
Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
Ideje za ustvarjanje! Ustvarite ročno izdelane rože, buče, darilne vrečke, škatlice, zmaje, letala, ladjice, snežinke in še in še ...
Vsak posameznik bi moral imeti vse, kar lahko prispeva k moči, eleganci, lepoti in izobilju življenja.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ne moremo živeti samo zase. Tisoče vlaken nas povezuje s sočlovekom; in po teh vlaknih tečejo naša dejanja proč, kot vzroki in se k nam vračajo, kot posledice.

Herman Melville