WWF: Velika kriza svetovnih oceanov zaradi izginjanja morskih vrst

WWF: Velika kriza svetovnih oceanov zaradi izginjanja morskih vrst

13.09.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Zdravi oceani so pogoj za vse življenje na zemlji."

Morske živalske vrste po celem svetu so potencialno na poti drastičnega upada.

Vodilna mednarodna organizacija na področju varstva živali in ogroženih živalskih vrst WWF je septembra 2015 objavila zaskrbljujoče poročilo Living Blue Planet o morskih živalskih vrstah. Poročilo Living Blue Planet je posodobljena študija o morskih sesalcih, pticah, plazilcih in ribah, ki kaže na to, da se je populacija morskih živali med letoma 1970 in 2012 zmanjšala za kar 49%.

Poročilo raziskuje kako pretiran ribolov, uničevanje življenjskega okolja in klimatske spremembe vplivajo na morsko biotsko raznovrstnost.

Ti izsledki o stanju svetovnih oceanov imajo lahko katastrofalne posledice tako za ekosisteme kot tudi predvsem za ljudi razvitega sveta, ki so močno odvisni od virov oceanov.

Zdravi oceani so pogoj za vse življenje na zemlji.

»V razponu le ene generacije, je človek uspel resno poškodovati oceane, saj ribe lovi hitreje, kot se same uspejo razmnoževati, hkrati pa uničuje njihov življenjski prostor. Če bomo želeli zagotoviti prihodnjim generacijam možnost do bogatega morskega življenja, bodo potrebne korenite spremembe.« - Marco Lambertini

Analiza je vključevala skoraj dvakrat toliko podatkov, kot prejšnje študije in je sledila 1234 vrstam, od morskih ptičev, morskih psov do orjaških usnjač (t.j. vrsta želv).

Ugotovitve temeljijo na indeksu Living Planet Index – podatkovni zbirki, ki jo ohranjajo in analizirajo raziskovalci Zoološkega društva London (ZSL).

Te zaskrbljujoče statistike iz leta 2014 kažejo na to, da je drastično upadla populacija vretenčarjev po vsem svetu.

Vir: wwf.org

Priporočamo knjige o ekologiji in naravoslovju
Priporočamo knjigo o kitih >>> Kiti, nežni velikani : ilustrirana knjiga o kitih

Ključne besede: morska biologija živalske vrste WWF ogroženost izumiranje oceani morski sesalci življenje biotska raznovrstnost klimatske spremembe ribolov orjaške usnjače morski psi raziskave Ideje za ustvarjanje! Ustvarite ročno izdelane rože, buče, darilne vrečke, škatlice, zmaje, letala, ladjice, snežinke in še in še ...
Ko se lunica zbudi, mnogo zvezdic na nebu zažari. Pod njimi tisoč hišic tiho stoji.
Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja.
Spoznajte drobceno kresničko Sijo in njeno prijateljico, pikapolonico Lili!
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Ko jih enkrat spoznaš, postanejo tudi pleveli cvetlice.

A. A. Milne