Sveže polnjene paprike

Sveže polnjene paprike

27.06.2013 | Avtor: Tomaž Petauer
"Sveže polnjene paprike so hitro pripravljene, zanje ne porabljamo energije, ne rabimo posod(e) za kuhanje, krožnikov, pribora in pomivanja. "
Polnjene paprike so super. Za vegetarijance je sicer mesni nadev nesprejemljiv, a ga ni težko nadomestiti s praženimi sojinimi kosmiči, sejtanom ali tofujem. Vendar so paprike užitne tudi presne.

Čemu jih potem kuhati in uničevati v njih vitamin C, ki ga vsebujejo precej več kot limone?

Ker pa je surove paprike težje rezati in pri tem iz njih na veliko izpada nadev, je treba poiskati ustrezno prilagoditev. V ta namen so primernejše ozke, podolgovate rumene ali zelene paprike, ki jih držimo kar v roki kot kornete in odgrizujemo. In razmišljajmo naprej: če so že paprike presne, čemu ne bi bil tudi nadev – za presnojedce? Saj nam potem sploh ne bi bilo treba kuhati.
V tem primeru prihajajo v poštev nakaljena zrna (»kalčki«), namočena (ne kuhana) ajdova kaša, paradižnik, čebula, česen, drobnjak, peteršilj, bazilika, kislo zelje ali repa, oljčno olje ...

Vloženih kumaric in oliv ne, ker so pasterizirane, kar velja tudi za kislo zelje in repo v kozarcih – taka so pač stroga pravila presnojedcev, pa tudi konzervansi jih odvračajo. Pri tistih, ki niso presnojedci je izbira surovin za nadev še precej večja.

Sveže polnjene paprike so hitro pripravljene, zanje ne porabljamo energije, ne rabimo posod(e) za kuhanje, krožnikov, pribora in pomivanja. Ponudimo jih kar vtaknjene v kozarce, kar še prispeva k ekstravagantnosti tega hladnega prigrizka oziroma predjedi, ki je še posebno primeren za vroče poletne dni.

Razume se, da poleg kozarcev s paprikami spadajo na mizo še kozarci s čim drugim.

Več receptov v  knjigah o prehraniMnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Tomaž Petauer  paprika  polnjene paprike  prehrana  vegetarijanska kuhinja  vegetarijanstvo  zdrava prehrana  ajdova  soja To je priročnik, s pomočjo katerega se bodo otroci ob pomoči odraslih naučili risati dinozavre po korakih ...
V knjigi Uresniči svoje želje je nekaj najučinkovitejših učenj, ki vam bodo pomagala v vsakdanjem življenju
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
Ilustrirana knjiga o kitih vas bo popeljala v svet največjih živali, ki plavajo v naših oceanih. Spoznajte resničnega samoroga morja - narvala, in največjo žival pod soncem - sinjega kita.
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Umetnost je harmonija, vzporedna z naravo.

Paul Cezanne