Svetovni narodi se strinjajo: trgovino s slonovino je nujno ukiniti

Svetovni narodi se strinjajo: trgovino s slonovino je nujno ukiniti

03.10.2016 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

V le sedmih letih (2007-2014) je bilo, zaradi slonovine, v Afriki ubitih več kot 140.000 slonov. Populacija slonov v afriških savanah se je zmanjšala za tretjino! Vsakih 15 minut divji lovci ubijejo enega slona. Stanje je alarmantno, zato je pritisk na popolno prepoved zakonite trgovine s slonovino dosegel vrhunec. Prepoved vsakršne prodaje slonovine se zdi vse bližje.

Pretekli teden je v Johannesburgu potekala Svetovna konvencija o mednarodnem trgovanju z ogroženimi vrstami. 182 držav se je prvič v zgodovini soglasno strinjalo, da je treba vse nacionalne trge, ki preprodajajo slonovino, dokončno zapreti. Vsakršno mednarodno trgovanje s slonovino je sicer že prepovedano, a mnogo držav dovoljuje, da se antični in ostali izdelki iz slonovine prodajajo na domačih trgih. Na kongresu so se soglasno strinjali, da mora vsaka država na svetu urgentno sprejeti vse potrebne zakonodajne, regulativne in izvršilne ukrepe, ki bodo omogočili konec trgovanja s slonovino tudi na nacionalni ravni.

Kitajska, ki ima največjo nacionalno trgovino s slonovino, se je že zavezala, da bo trgovino s slonovino prepovedala, vendar končnega roka še ni določila. Japonska se brani, da njihov, sicer velik trg, ne vsebuje nezakonito pridobljene slonovine. A kot opozarja Susan Lieberman, ne obstaja legalna trgovina, ki ne bi imela svoje vloge pri ilegalnem trgovanju s slonovino.

Volja mednarodne skupnosti, da popolnoma prepove trgovino s slonovino, bo morda med afriške slone končno prinesla novo upanje.


Vir: Povzeto po TheGuardian / https://www.theguardian.com/environment/2016/oct/02/worlds-nations-agree-elephant-ivory-markets-must-close
Foto: wikipedia

Ključne besede: sloni slonovina ogrožene živalske vrste prepoved Elephantidae okli Afriški slon Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
Knjiga, v kateri živi sedem čarobnih pravljic.
Slikanica prinaša zgodbico o štirih Marsovčkih, ki se med počitnicami odpravijo na poučno in zabavno raziskovanje prostranega vesolja ...
Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Uspeh je nenehno uresničevanje vsega, kar ste želeli postati in delati.

(Ron Jenson)