Ruski kozmonavti na Mednarodni vesoljski postaji našli domnevno nezemeljsko bakterijo

Ruski kozmonavti na Mednarodni vesoljski postaji našli domnevno nezemeljsko bakterijo

28.11.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Preučili bodo, ali gre res za nezemeljski mikroorganizem. "


Na zunanji strani Mednarodne vesoljske postaje ISS, je ruski kozmonavt našel živo bakterijo, za katero menijo, da je nezemeljska. Pri rutinskih pregledih zunanjosti vesoljske postaje, so na površju našli neznano bakterijo.


Ruski inženir in kozmonavt Anton Shkaplerov je dejal, da mikroorganizem ni bil prisoten pri vzletu postaje v vesolje, leta 1998, zato domneva, da je bakterija prišla iz zunanjega vesolja.


Bakterijo bodo prenesli na Zemljo, kjer bodo opravili dodatne raziskave. Po opravljenih testih na ISS, so namreč ocenili, da bakterija na predstavlja nevarnosti za človeštvo. Spomnimo, da je NASA pred nekaj tedni iskala primernega kandidata za delovno mesto Skrbnika za planetarno zaščito, katerega glavna naloga je med drugim varovanje planeta Zemlja pred bakterijsko okužbo nezemeljskega izvora.


Na ISS stoji 100 milijard vreden laboratorij, v katerem od leta 2000 delujejo menjajoče se skupine astronavtov in kozmonavtov. Trenutno na ISS bivajo štirje Rusi in dva Američana. NASA za delovanje ISSja nameni 3 milijarde dolarjev letno.


V laboratoriju opravljajo tudi posebne teste 'Biološko tveganje', s katerimi v nadzorovanem okolju preverjajo, kako se zemeljske bakterije obnašajo v vesolju. Med drugim so ugotovili, da se nekatere celice bakterij v vesolju razmnožijo in preživijo zdravila, ki bi jih na Zemlji uničila. Na splošno pa velja, da za uničenje zemeljske bakterije, v vesolju potrebujejo več antibiotika, kot na Zemlji.


Nekaj poučnega gradiva o Nezemljanih za (mlade) raziskovalce vesolja:

 


Ključne besede: ISS Mednarodna vesoljska postaja astronavti kozmonavti bakterije mikroorganizmi nezemeljski organizmi Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
Oh, but what a beautiful and splendid teddy bear he used to be! On his chest was a special little heart that shone with a ruby red glow ...
Visoko v gorah je desetletni pastirček Tonček pasel svoje ovčice. Vsako jutro je zgodaj vstal in jih preštel.
Opis vsebine: Narava je najboljša lekarna. Kneippove izkušnje in nasveti o uporabi zdravilnih zelišč
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ljudje, ki na tem svetu zmagujejo, so tisti, ki vstanejo in se ozrejo po okoliščinah, ki jim ustrezajo. Če jih ne najdejo, si jih ustvarijo.

(George Bernard Shaw)