Ruski kozmonavti na Mednarodni vesoljski postaji našli domnevno nezemeljsko bakterijo

Ruski kozmonavti na Mednarodni vesoljski postaji našli domnevno nezemeljsko bakterijo

28.11.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Preučili bodo, ali gre res za nezemeljski mikroorganizem. "


Na zunanji strani Mednarodne vesoljske postaje ISS, je ruski kozmonavt našel živo bakterijo, za katero menijo, da je nezemeljska. Pri rutinskih pregledih zunanjosti vesoljske postaje, so na površju našli neznano bakterijo.


Ruski inženir in kozmonavt Anton Shkaplerov je dejal, da mikroorganizem ni bil prisoten pri vzletu postaje v vesolje, leta 1998, zato domneva, da je bakterija prišla iz zunanjega vesolja.


Bakterijo bodo prenesli na Zemljo, kjer bodo opravili dodatne raziskave. Po opravljenih testih na ISS, so namreč ocenili, da bakterija na predstavlja nevarnosti za človeštvo. Spomnimo, da je NASA pred nekaj tedni iskala primernega kandidata za delovno mesto Skrbnika za planetarno zaščito, katerega glavna naloga je med drugim varovanje planeta Zemlja pred bakterijsko okužbo nezemeljskega izvora.


Na ISS stoji 100 milijard vreden laboratorij, v katerem od leta 2000 delujejo menjajoče se skupine astronavtov in kozmonavtov. Trenutno na ISS bivajo štirje Rusi in dva Američana. NASA za delovanje ISSja nameni 3 milijarde dolarjev letno.


V laboratoriju opravljajo tudi posebne teste 'Biološko tveganje', s katerimi v nadzorovanem okolju preverjajo, kako se zemeljske bakterije obnašajo v vesolju. Med drugim so ugotovili, da se nekatere celice bakterij v vesolju razmnožijo in preživijo zdravila, ki bi jih na Zemlji uničila. Na splošno pa velja, da za uničenje zemeljske bakterije, v vesolju potrebujejo več antibiotika, kot na Zemlji.


Nekaj poučnega gradiva o Nezemljanih za (mlade) raziskovalce vesolja:

 


Ključne besede: ISS Mednarodna vesoljska postaja astronavti kozmonavti bakterije mikroorganizmi nezemeljski organizmi Slikanica Ko pride pomlad je oda temu letnemu času. Pomlad je čas prebujenja in veselja.
Spoznavanje velikih in malih tiskanih črk slovenske abecede skozi igrivo opazovanje in prepoznavanje žuželk
Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
Ilustrirana knjiga o kitih vas bo popeljala v svet največjih živali, ki plavajo v naših oceanih. Spoznajte resničnega samoroga morja - narvala, in največjo žival pod soncem - sinjega kita.
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Živimo v mavrici kaosa.

Paul Cezanne