Quentin Blake, ilustrator, knjižna ilustracija

Quentin Blake, ilustrator, knjižna ilustracija

19.07.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
Quentin Blake, ilustrator

Quentin Blake
, je angleški ilustrator, ki je najbolj poznan po ilustracijah, s katerimi je v življenje obudil knjižne junake pisatelja Roalda Dahla. S svojimi mojstrskimi risarskimi potezami je ustvaril navihan in domiseln osebni slog ilustriranja.

Rodil se je v angleškem Kentu, leta 1932. Risal je od otroštva dalje. Skoraj 20 let je, na Kraljevi akademiji za umetnost v Londonu, poučeval predmet Ilustracija, kjer je leta 1978 postal tudi predstojnik oddelka za ilustracijo.

Čeprav so njegove ilustracije postale nepogrešljiva upodobitev knjig Roalda Dahla, je v svoji več kot 70-letni karieri ilustriranja, ustvaril velikanski opus, ki vsebuje tako knjižno ilustracijo kot tudi animirane podobe, scenografijo, stenske poslikave, logotipe, ...

Njegove zabavne ilustracije krasijo več kot 300 knjig za otroke. Po letu 1990 je pričel delovati tudi kot kurator razstav in predstav v različnih kulturnih ustanovah. Zadnja leta se posveča tudi risankam, ustvaril je večje likovne podobe za različne bolnišnice, gledališča in muzeje.

Sodelovanje Quentina Blakea in Roalda Dahla je bilo že od samega začetka zelo uspešno. Njun prvi skupni knjižni projekt je zgodba Gromozanski krokodil, ki je izšla leta 1978.

Medtem, ko nekateri pisatelji otroških in mladinskih romanov niso bili navdušeni nad mislijo, da bi njihova prozna besedila krasile ilustracije, je Roald Dahl, nasprotno, z veseljem sodeloval z ilustratorji. Eno njegovih najbolj znanih knjižnih del za otroke in mladino z naslovom Matilda, krasi več kot 100 Quentinovih ilustracij. Matilda je prvič izšla leta 1988.

Kljub temu, da je Quentin Blake najbolj poznan kot ilustrator, se je uveljavil tudi kot pisatelj. Napisal je več kot 30 knjig, ki jih je tudi sam ilustriral.

Quentin Blake, ilustrator

 

Quentin Blake še vedno spretno vihti svoje čopiče in druge risarske pripomočke. Eden njegovih odmevnejših novejših projektov je bilo ilustriranje še neobjavljene zgodbe Mačka v škornjih, avtorice in ilustratorke Beatrix Potter.

Zgodba govori o črni mački Catherine St. Quintin, ki živi dvojno življenje. Besedilo, ki ga je Beatrix Potter napisala leta 1914, sama, zaradi bližajoče se vojne, nikoli ni ilustrirala. Narisala je le skico, kako si zamišlja svojo mačjo knjižno junakinjo.

Po ponovnem odkritju besedila leta 2015, se je založba Penguin odločila, da k ilustriranju tega knjižnega zaklada povabi Quentina Blakea. Knjiga Beatrix Potter, z ilustracijami Quentina Blakea, je izšla jeseni 2016.

Quentin Blake, ilustrator

Quentin Blake, Matilda, 1988

 
Ključne besede: Quentin Blake ilustrator angleški ilustratorji knjižna ilustracija Roald Dahl ilustracije Matilda Gromozanski krokodil Dobrodušni velikan Oh, but what a beautiful and splendid teddy bear he used to be! On his chest was a special little heart that shone with a ruby red glow ...
Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
Ta izjemna knjiga vsebuje 23 nadvse navdihujočih poglavij, ki bralca motivirajo in vzpodbujajo k finančni svobodi
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Gram časa je gram zlata. A z gramom zlata ne moremo kupiti grama časa.

(Kitajski pregovor)