Prilika o zmedenem popotniku

Prilika o zmedenem popotniku

03.01.2011 | Avtor: Anton Komat
"Les postane piščal, ko je ljubljen (John Lennon) "

Znanec iz Ljubljane mi je pred dnevi povedal svojo prigodo, ki sem ji sprva namenil le malo pozornosti, vendar je sedla v mojo dušo in kaj kmalu sem zaznal njeno močno sporočilo. Pripovedoval je, da se je tisto jutro trdno namenil na Gorenjsko, popolnoma nepričakovano pa se je znašel na avtocesti za Primorsko. Namesto v gore se je nezavedno usmeril nma napačno pot v smeri proti morju, z vso planinsko opremo v prtljažniku seveda. Kaj neki ga je zavedlo, raztresenost, zmedenost, preutrujenost, odsotnost duha, kakor včasih rečemo?

Dejstvo je, da je moral hitro ukrepati, ko se je zavedel, kam ga vodi pot, zmanjšati hitrost pri izvozu na Brezovici in poiskati bližnjico do gorenjske avtoceste. Tisti dan mu je sicer minil prav srečno, saj se je dodobra naužil darov svobodnega pohajkovanja v gorskem miru.

Ključne besede, ki jih ne nosilo sporočilo zmedenega popotnika, so mi bile predvsem: trdno namenil, nepričakovane se je znašel, nezavedno usmeril na napačno pot, zmedenost, odsotnost duha, zavedati se, hitro ukrepati, poiskati bližnjico, sreča in mir. Prigoda znanca iz Ljubljane je pridobila značaj prilike v trenutku, ko sem ključne besed umestil v kontekst stanja sodobne civilizacije.

Človeštvo noro brzi po virtualni časovni avtocesti svojega bliskovitega tehnološkega razvoja, zmedeno, preutrujeno, ob odsotnosti duha, poteptani človečnosti, z nejasnimi cilji, gnano od nenasitnih želja po posedovanju materialnih dobrin. Zavedamo se že, da smer ni prava, da nas vodi v tvegano prihodnost ne-sreče in ne-miru. Ne zavedamo pa se še popolnoma, da moramo hitro ukrepati, obrniti vozilo, poiskati bližnjico in stopiti na varno pot v miru k sreči.

Ali je torej resnično dovolj že to, da na prepoznavno zgrešeni smeri le zmanjšamo hitrost? Smer našega potovanja bo ostala natanko ista! Ali ni morda potrebno menjati tehnologije, način prevoza, samo vozilo. Za pot na goro tudi najsodobnejši avto pač ni prava rešitev.

Ali ni morda potrebno najprej ozdraviti očitno zmedenega voznika, torej premisliti o temeljnih predpostavkah našega obstoja?

Ali nas golo posedovanje materialnega obilja dela srečne? Ali najdemo notranji mir v multimedijskem trušču in poplavi informacij, ki so same sebi namen? Ali lahko kupimo ljubezen, preplačamo smrt in prevaramo evolucijo?

Več o tem v knjigi >>> Zaton Prometejeve dobe / Anton Komat

Več knjig o ekologiji in varstvu okolja > Ekologija

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Anton Komat ekologija Zaton Prometejeve dobe varstvo okolja tehnološki razvoj Psička Pia se zelo rada sprehaja po gozdu. Poleg gozdnih živalic se med visokimi drevesi skriva nekaj, kar naravnost obožuje: sočni gozdni sadeži!
S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
Mavrični svet barv za otroke. Poučna otroška knjiga, ki otrokom predstavi barvne osnove in barve v naravi preko prikupne zgodbice o mavrici in malih šolarjih
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Obstajajo knjige, ki so enake kemične sestave kot dinamit. Edina razlika je, da kos dinamita eksplodira enkrat, medtem ko knjiga eksplodira tisočkrat.

Jevgenij Zamjatin