Polepšajte parkirišče

Polepšajte parkirišče

25.05.2013 | Avtor: Matevž Likar
Imate pred hišo pusto parkirišče, ki nikakor ni v ponos vašemu vrtu? Z nekaj kombiniranja ustreznih rastlin lahko to hitro uredite. Parkirišča predstavljajo določen izziv, saj je potrebno upoštevati določene zahteve in hkrati ustvariti zasaditev, ki bo parkirišče privzdignila nad asfaltne puščave mest. Najlažje boste to dosegli tako, da ozelenite vsak možen kotiček, kar vključuje tudi ograje in zidove. Pri tem uporabite odporne rastline, ki z lahkoto prenašajo sušo, izpuhe in občasno hojo.

Parkirna površina mora biti utrjena. Če gre za zasilno parkirišče, kjer avtomobili ne bodo redno parkirani lahko uporabite tudi utrjeno trato. V nasprotnem primeru pa uporabite pesek, asfalt ali betonske plošče, saj bo trata pod avtomobilom odmirala in ne bo v ponos vrta.
Za vertikalno razgibanost posadite nižje drevo kot je šmarna hrušica (Amelanchier lamarckii), ki je tolerantna na avtomobilske izpuhe in bo lepo povezala parkirišče z drugimi deli vrta.

Šmarno hrušico podsadite z bergenijo. Slednja je odporna zelnata trajnica, ki z lahkoto prenaša tako senco kot sonce in še celo suha tla. Njeni listi so zimzeleni in bodo dajali gredi strukturo tudi v zimskem času. Na izbiro imate belo ali rožnato cvetoče sorte. Nekatere izmed njih imajo celo škrlatno obarvane listi. Poleg bergenije posadite še krvomočnico, s katero lahko po želji tudi povsem nadomestite bergenijo. Krvomočnice kot je npr. sort 'Rozanne' so odličen dodatek, saj bodo svoje cvetove odpirale preko celotnega poletja.

Izmed zimzelenih rastlin izberite še grmasti jetičnik (Hebe), ki ga posadite v enakomernih razmakih okrog parkirnega mesta. Grmasti jetičnik bo oblikoval čudovite kroglaste grmičke polne srebrnkastih listov. Med grmičke posadite večje skupine bradatih perunik, ki prav tako odlično prenašajo avtomobilske izpuhe. Njihovi veliki cvetovi bodo v poletnih mesecih čudovito poživili parkirno mesto pred vašo hišo.

Manjše površine, ki jih je potrebno zapolniti pa zasadite z materino dušico kot je npr. sorta 'Silver Posie' z belkasto zelenimi listi in škrlatnimi cvetovi. Vsakič, ko boste dregnili ob blazine materine dušice boste lahko uživali ob njenih prijetnih aromah.
V kolikor je v bližini parkirišča tudi kakšna ograja ali zid, jo lahko prerastete s srobotom. Izberite kakšnega izmed živahno rastočih gorskih srobotov, ki bodo z lahkoto prerasli celotno ograjo in jo spomladi prekrili s svojimi cvetovi.

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

Ključne besede: Matevž Likar  cvetje  cvetenje sajenje  vrt  vrtnarjenje  parkirišče hrušica materina dušica Knjiga, v kateri živi sedem čarobnih pravljic.
Igrive, vzpodbudne in prijazne pesmice spremljajo tople, domiselne, izvirne ilustracije.
Mavrični svet barv za otroke. Poučna otroška knjiga, ki otrokom predstavi barvne osnove in barve v naravi preko prikupne zgodbice o mavrici in malih šolarjih
Ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Ostani, je očarljiva beseda v prijateljskem slovarju.

Louisa May Alcott