Pismo Theu, št. 9, London, 13. junija 1873

Pismo Theu, št. 9, London, 13. junija 1873

03.12.2017 | Avtor: Vincent van Gogh

(Pismo št. 9)

London, 13. junija 1873

Dragi Theo,


moj naslov je c/o Messrs. Goupil & Co., 17 Southampton Street, Strand, London. Verjetno želiš, da se oglasim, zato te ne bom več puščal čakati na pismo.

Od doma sem slišal, da sedaj živiš z gospodom Schmidtom in da te je oče obiskal. Močno upam, da ti bo to bolj ustrezalo kot tvoj prejšnji penzion, prepričan sem, da bo.

Zelo sem zaskrbljen glede pisma, piši mi kmalu in mi povej, kako preživljaš dneve itd. Posebej mi moraš povedati, katere slike si videl v zadnjem času in tudi, če je bilo razstavljenih kaj novih jedkanic ali litografij. Povej mi čimveč o teh stvareh, kot je le mogoče, kajti tukaj jih ne vidim veliko, ker je tu samo veleprodajna hiša.

Glede na okoliščine, mi gre kar dobro. Zaenkrat mi ustreza penzion, v katerem bivam. Tukaj so tudi trije nemški gostje, ki imajo zelo radi glasbo, igrajo klavir in pojejo, tako preživljamo skupaj zelo prijetne večere.

Tukaj nisem tako zaposlen, kot sem bil v Haagu; delam od devetih zjutraj do šestih zvečer, in ob sobotah zapiramo ob štirih.

Živim v enem od londonskih predmestij, kjer je relativno mirno. Spominja me na Tilburg ali kakšen podoben kraj.

V Parizu sem preživel nekaj zelo prijetnih dni, in kot si lahko predstavljaš, sem užival v lepih stvareh, ki sem jih videl na razstavi v Louvru in v Luxemburgu. Hiša v Parizu je čudovita in veliko večja, kot sem misli, posebej tista v Place de l’Opera*.

Tukaj je življenje zelo drago, že sama nastanitev me stane osemnajst šilingov tedensko, brez pranja, in potem moram še vedno večerjati v mestu. Prejšnjo nedeljo sem šel z gospodom Obachom, mojim nadrejenim, na deželo, v Boxhill. To je visok grič, nekako šest ur po cesti od Londona, delno krednat in poraščen z grmičjem ter po eni strani s hrastovim gozdom. Dežela je tukaj lepa, zelo drugačna od Holandije ali Belgije. Povsod vidiš očarljive parke z visokimi drevesi in grmičevjem. Tukaj je dovoljeno povsod hoditi. Ob Veliki noči sem šel na zanimivo ekskurzijo z Nemci, ampak ti gospodje so potrošili veliko količino denarja in v bodoče ne bom več šel z njimi ven.

Vesel sem, ko sem od doma prejel novice, da je stric Hein dobrega zdravja. Njemu in teti predaj moje najboljše želje in jima povej kaj o meni. Predaj moje pozdrave gospodu Schmidtu in Eduardu in kmalu mi piši. Adijo, z najboljšimi željami,

Vincent

* Goupil je imel v Parizu tri podružnice, glavna podružnica je bila na Rue Chaptal, druga na Boulevard Montmartre, kjer je Theo kasneje postal vodja, in tretja podržnica je bila na Place de l’Opera.Ključne besede:  Pravljica govori o mali deklici Sari, ki je živela v hišici ob morju. Po dedkovem pripovedovanju pa je prav v tej hišici pred davnimi leti živel deček Jan, ki je ob obali videl čisto pravo morsko deklico!
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Spoznajte drobceno kresničko Sijo in njeno prijateljico, pikapolonico Lili!
Vsak posameznik bi moral imeti vse, kar lahko prispeva k moči, eleganci, lepoti in izobilju življenja.
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Popolna sreča je mozaik, ki ga sestavljamo celo življenje.

Jože Urbanija