Patagotitan mayorum: Predstavili največjega dinozavra, ki je kadarkoli živel na Zemlji

Patagotitan mayorum: Predstavili največjega dinozavra, ki je kadarkoli živel na Zemlji

09.08.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Proti velikanskemu titanozavru je celo krvoločni tiranozaver izgledal kot škrat. "Fosil dinozavra so odkrili leta 2012 v Argentini.


Paleontologi iz paleontološkega muzeja Egidio Feruglio so objavili študijo, v kateri so novoimenovanega dinozavra Patagotitana mayoruma označili za najtežjega dinozavra, ki je kadarkoli živel.


Patagotitan mayorum, dolgovrati dinozaver, ki ga imenujejo tudi titanozaver, je bil 76 ton težak rastlinojedi dinozaver. 40 metrov dolg dinozaver je bil visok vsaj 6 m (plečna višina). Proti njemu je celo tiranozaver izgledal kot škrat. Za ilustracijo si lahko po besedah paleontologov predstavljamo razmerje velikosti slona in leva.


Fosil Patagotitana mayoruma so leta 2012 odkrili na jugu Argentine, na puščavskem območju Patagonije. Izkopali so šest delnih skeletov, z zelo dobro ohranjenimi kostmi.


Paleontologi so preučili fosile in ocenili, da so stari vsaj 100 milijonov let (doba: pozna kreda). V pomoč jim je bil pepel, ki so ga našli na nahajališču fosilov. Dinozaver Patagotitan mayorum


Ime je Patagotitan mayorum dobil po pokrajini Patagoniji, kjer so našli fosil in po grški besedi titan, ki pomeni velikan. Mayorum pa je ime družinskega ranča, ki je med izkopavanjem paleontologom nudil prenočišče.


Kljub svoji izjemni velikosti je najverjetneje šlo za miroljubno vrsto dinozavra, ki je počasi lomastil po kopnem in se prehranjeval z rastlinami.


Znanstveniki so navdušeni nad najdbo tako velikega bitja in sklepajo, da so verjetno obstajali še veliko večji dinozavri, ki pa jih še nismo odkrili.


Odlitek skeleta titanozavra je že na ogled v slovitem Ameriškem prirodoslovnem muzeju.


Fotografija: TwitterKljučne besede: Patagotitan mayorum titanozaver paleontologija prazgodovina rastlinojedi dinozaver evolucija živali kreda geološka obdobja Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Grenko sladka mikropoezija
Ta izjemna knjiga vsebuje 23 nadvse navdihujočih poglavij, ki bralca motivirajo in vzpodbujajo k finančni svobodi
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Spremembe in napredek so le redko darila od zgoraj. Prihajajo iz bojev od spodaj.

Noam Chomsky


Aktualni dogodki
sreda, 1. februar 2017 ob 01:00 do petek, 29. september 2017
Otroška slikanica : Pastirček Tonček in čarobna piščal
sreda, 1. februar 2017 ob 01:00 do nedelja, 31. december 2017
Predstavitev poučne slikanice: Abeceda z žužki