Patagotitan mayorum: Predstavili največjega dinozavra, ki je kadarkoli živel na Zemlji

Patagotitan mayorum: Predstavili največjega dinozavra, ki je kadarkoli živel na Zemlji

09.08.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Proti velikanskemu titanozavru je celo krvoločni tiranozaver izgledal kot škrat. "Fosil dinozavra so odkrili leta 2012 v Argentini.


Paleontologi iz paleontološkega muzeja Egidio Feruglio so objavili študijo, v kateri so novoimenovanega dinozavra Patagotitana mayoruma označili za najtežjega dinozavra, ki je kadarkoli živel.


Patagotitan mayorum, dolgovrati dinozaver, ki ga imenujejo tudi titanozaver, je bil 76 ton težak rastlinojedi dinozaver. 40 metrov dolg dinozaver je bil visok vsaj 6 m (plečna višina). Proti njemu je celo tiranozaver izgledal kot škrat. Za ilustracijo si lahko po besedah paleontologov predstavljamo razmerje velikosti slona in leva.


Fosil Patagotitana mayoruma so leta 2012 odkrili na jugu Argentine, na puščavskem območju Patagonije. Izkopali so šest delnih skeletov, z zelo dobro ohranjenimi kostmi.


Paleontologi so preučili fosile in ocenili, da so stari vsaj 100 milijonov let (doba: pozna kreda). V pomoč jim je bil pepel, ki so ga našli na nahajališču fosilov. Dinozaver Patagotitan mayorum


Ime je Patagotitan mayorum dobil po pokrajini Patagoniji, kjer so našli fosil in po grški besedi titan, ki pomeni velikan. Mayorum pa je ime družinskega ranča, ki je med izkopavanjem paleontologom nudil prenočišče.


Kljub svoji izjemni velikosti je najverjetneje šlo za miroljubno vrsto dinozavra, ki je počasi lomastil po kopnem in se prehranjeval z rastlinami.


Znanstveniki so navdušeni nad najdbo tako velikega bitja in sklepajo, da so verjetno obstajali še veliko večji dinozavri, ki pa jih še nismo odkrili.


Odlitek skeleta titanozavra je že na ogled v slovitem Ameriškem prirodoslovnem muzeju.


Fotografija: TwitterKljučne besede: Patagotitan mayorum titanozaver paleontologija prazgodovina rastlinojedi dinozaver evolucija živali kreda geološka obdobja Vesoljček Pi in njegove dogodivščine
Ko se lunica zbudi, mnogo zvezdic na nebu zažari. Pod njimi tisoč hišic tiho stoji.
Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
Naučimo se risati živali v preprostih štirih korakih. Za risarje od 3 - 99 let!
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Gram časa je gram zlata. A z gramom zlata ne moremo kupiti grama časa.

(Kitajski pregovor)


Aktualni dogodki
sreda, 1. februar 2017 ob 01:00 do petek, 29. september 2017
Otroška slikanica : Pastirček Tonček in čarobna piščal
sreda, 1. februar 2017 ob 01:00 do nedelja, 31. december 2017
Predstavitev poučne slikanice: Abeceda z žužki
sreda, 1. februar 2017 ob 11:30 do četrtek, 31. avgust 2017
Vesoljčkove dogodivščine
četrtek, 2. februar 2017 ob 03:30 do četrtek, 31. avgust 2017
Modrost v besedi: Konfucij: Misli in izreki