Patagotitan mayorum: Predstavili največjega dinozavra, ki je kadarkoli živel na Zemlji

Patagotitan mayorum: Predstavili največjega dinozavra, ki je kadarkoli živel na Zemlji

09.08.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Proti velikanskemu titanozavru je celo krvoločni tiranozaver izgledal kot škrat. "Fosil dinozavra so odkrili leta 2012 v Argentini.


Paleontologi iz paleontološkega muzeja Egidio Feruglio so objavili študijo, v kateri so novoimenovanega dinozavra Patagotitana mayoruma označili za najtežjega dinozavra, ki je kadarkoli živel.


Patagotitan mayorum, dolgovrati dinozaver, ki ga imenujejo tudi titanozaver, je bil 76 ton težak rastlinojedi dinozaver. 40 metrov dolg dinozaver je bil visok vsaj 6 m (plečna višina). Proti njemu je celo tiranozaver izgledal kot škrat. Za ilustracijo si lahko po besedah paleontologov predstavljamo razmerje velikosti slona in leva.


Fosil Patagotitana mayoruma so leta 2012 odkrili na jugu Argentine, na puščavskem območju Patagonije. Izkopali so šest delnih skeletov, z zelo dobro ohranjenimi kostmi.


Paleontologi so preučili fosile in ocenili, da so stari vsaj 100 milijonov let (doba: pozna kreda). V pomoč jim je bil pepel, ki so ga našli na nahajališču fosilov. Dinozaver Patagotitan mayorum


Ime je Patagotitan mayorum dobil po pokrajini Patagoniji, kjer so našli fosil in po grški besedi titan, ki pomeni velikan. Mayorum pa je ime družinskega ranča, ki je med izkopavanjem paleontologom nudil prenočišče.


Kljub svoji izjemni velikosti je najverjetneje šlo za miroljubno vrsto dinozavra, ki je počasi lomastil po kopnem in se prehranjeval z rastlinami.


Znanstveniki so navdušeni nad najdbo tako velikega bitja in sklepajo, da so verjetno obstajali še veliko večji dinozavri, ki pa jih še nismo odkrili.


Odlitek skeleta titanozavra je že na ogled v slovitem Ameriškem prirodoslovnem muzeju.


Fotografija: TwitterKljučne besede: Patagotitan mayorum titanozaver paleontologija prazgodovina rastlinojedi dinozaver evolucija živali kreda geološka obdobja Avtorska slikanica o poletju in preprostih trenutkih, ki se dogajajo poleti
Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
Priročnik, s pomočjo katerega se bodo otroci ob pomoči odraslih naučili risati prevozna sredstva po korakih
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Senca je barva, tako kot svetloba, vendar ne tako sijajna; svetloba in senca sta le povezava dveh tonov.

Paul Cezanne