Ozvezdje Leva oznanja konec zime

Ozvezdje Leva oznanja konec zime

25.03.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

V teh jasnih nočeh, ko se mesec marec končuje, lahko na nebu opazujemo ozvezdje Leva, kralja pomladi. Ko je ozvezdje Leva, ta čas v letu, visoko na vzhodu neba to pomeni konec zime.

Po nebu so razpršeni prepoznavni vzorci zvezd, ki izstopajo in so prepoznavni na prvi pogled. Takšna ozvezdja so Plejade, kopica zvezd, ki jim astronomi pravijo tudi Sedem sester, Orion, ozvezdje sedmih zvezd ali pa cikcak ozvezdje Kasiopeje.

V naslednjem tednu pa lahko ljubitelji nočnega neba opazujete dobro vidno ozvezdje Leva. Za opazovanje ozvezdja Leva se bo potrebno okoli 22:00 ozreti v nebo proti jugu-jugovzhodu. Viden bo značilen vzorec: šest zvezd bo razporejenih v vprašaj (ločilo) ali srp. Teh šest zvezd predstavlja glavo, grivo in prsa ozvezdja Leva. Najbolj svetla zvezda se imenuje Regulus. Levo od zvezdnega srpa je trikotnik treh zvezd, ki označuje preostali del ozvezdja Leva (zadnjico in rep).


Kako ga najdemo?
Lahko se orientirate po Velikem vozu. Poleg ročaja Velikega voza sta dve zvezdi. Sledite rahlo ukrivljeni črti, južno od dveh zvezd. In našli boste prej omenjenih 6 zvezd, v obliki srpa, ki so del ozvezdja Leva.


Ozvezdje Leva
Ozvezdje Leva je eno prvih priznanih ozvezdij. Dokumentirali so ga že stari Mezopotamci, 5000 pr. n. št. Ozvezdje Leva je zelo prepoznavno, saj dejansko spominja na leva.


Vir: space.com


Foto: Till Credner - Own work, http://www.AlltheSky.com, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9294470

Ključne besede: Ozvezdje Leva nočno nebo vesolje zvezde ozvezdja astronomija opazovanje nočnega neba Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
Kakšna je navidezno misteriozna skrivnost, po kateri se motna življenjska snov preoblikuje v dragoceno kovino?
Spoznavanje velikih in malih tiskanih črk slovenske abecede skozi igrivo opazovanje in prepoznavanje žuželk
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Spremembe in napredek so le redko darila od zgoraj. Prihajajo iz bojev od spodaj.

Noam Chomsky