Ozvezdje Leva oznanja konec zime

Ozvezdje Leva oznanja konec zime

25.03.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

V teh jasnih nočeh, ko se mesec marec končuje, lahko na nebu opazujemo ozvezdje Leva, kralja pomladi. Ko je ozvezdje Leva, ta čas v letu, visoko na vzhodu neba to pomeni konec zime.

Po nebu so razpršeni prepoznavni vzorci zvezd, ki izstopajo in so prepoznavni na prvi pogled. Takšna ozvezdja so Plejade, kopica zvezd, ki jim astronomi pravijo tudi Sedem sester, Orion, ozvezdje sedmih zvezd ali pa cikcak ozvezdje Kasiopeje.

V naslednjem tednu pa lahko ljubitelji nočnega neba opazujete dobro vidno ozvezdje Leva. Za opazovanje ozvezdja Leva se bo potrebno okoli 22:00 ozreti v nebo proti jugu-jugovzhodu. Viden bo značilen vzorec: šest zvezd bo razporejenih v vprašaj (ločilo) ali srp. Teh šest zvezd predstavlja glavo, grivo in prsa ozvezdja Leva. Najbolj svetla zvezda se imenuje Regulus. Levo od zvezdnega srpa je trikotnik treh zvezd, ki označuje preostali del ozvezdja Leva (zadnjico in rep).


Kako ga najdemo?
Lahko se orientirate po Velikem vozu. Poleg ročaja Velikega voza sta dve zvezdi. Sledite rahlo ukrivljeni črti, južno od dveh zvezd. In našli boste prej omenjenih 6 zvezd, v obliki srpa, ki so del ozvezdja Leva.


Ozvezdje Leva
Ozvezdje Leva je eno prvih priznanih ozvezdij. Dokumentirali so ga že stari Mezopotamci, 5000 pr. n. št. Ozvezdje Leva je zelo prepoznavno, saj dejansko spominja na leva.


Vir: space.com


Foto: Till Credner - Own work, http://www.AlltheSky.com, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9294470

Ključne besede: Ozvezdje Leva nočno nebo vesolje zvezde ozvezdja astronomija opazovanje nočnega neba Ilustrirana knjiga o kitih vas bo popeljala v svet največjih živali, ki plavajo v naših oceanih. Spoznajte resničnega samoroga morja - narvala, in največjo žival pod soncem - sinjega kita.
Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
Pravljica o jelenu, ki je v stiski spoznal, kako dobre prijatelje ima ...
Mavrični svet barv za otroke. Poučna otroška knjiga, ki otrokom predstavi barvne osnove in barve v naravi preko prikupne zgodbice o mavrici in malih šolarjih
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Velikokrat je sreča tako blizu nas, da moramo daleč odpotovati, da se tega zavemo.

(Rudi Kerševan)