Ogrožene vrste: Vaquite bodo reševali vojaško izurjeni delfini

Ogrožene vrste: Vaquite bodo reševali vojaško izurjeni delfini

01.05.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Danes živi le še približno 30 vaquit - kalifornijskih pliskavk, ki so na rdečem seznamu kritično ogroženih živalskih vrst. Glavni krivec za njihovo izumiranje so ribiške mreže. Za ohranitev te morske živalske vrste že zmanjkuje časa.


Kalifornijska pliskavka - vaquita je na samem robu izumrtja. Spada med kritično ogrožene živali. Največjo nevarnost vaquitam danes predstavljajo posebne ribiške mreže (gillnet), s katerimi nelegalno lovijo še eno morsko žival na robu izumrtja - ribo totoabo. Totoaba je prav tako na rdečem seznamu ogroženih živalskih vrst IUCN in tako kot vaquita živi izključno v Kalifornijskem zalivu. Vaquite se med plavanjem ujamejo v ribiške mreže, se vanje zapletejo in posledično utopijo. Po podatkih IUCNja je bilo leta 1997 v zalivu skoraj 600 vaquit. Na leto se zaradi mrež utopi več kot 30 vaquit. Leta 2014 so jih v zalivu našteli le še 60, v letih 2015 in 2016 pa se je populacija zmanjšala kar za polovico. Podatek, da danes v zalivu živi le še 30 vaquit je torej zelo zaskrbljujoč (podatki so iz januarja 2017, vir: WWF).


Sporne ribiške mreže so že dolgo vroča tema razprav in pozivov k prepovedi uporabe, a nelegalni ribolov se nadaljuje, mreže pa so glavni krivci za visoko smrtnost med vaquitami. Leta 1996 je bil ustanovljen Mednarodni komite za reševanje vaquite - CIRVA. Ob tako visoki smrtnosti je za rešitev te čudovite živali na voljo le še nekaj let.

V reševanje vaquit je CIRVA sedaj vključila tudi vojaške delfine ameriške mornarice, ki so sicer izučeni za iskanje min in drugih sovražnih teles. Delfini (velike pliskavke) bodo tokrat iskali vaquite. Akcija se je pričela letos spomladi. Naloga izurjenih velikih pliskavk (Tursiops truncatus) bo locirati vaquito, jo zajeti, ter pospremiti na varno lokacijo v San Felipe. V morskem zatočišču bodo vaquite varne pred ribiškimi mrežami; s tem želijo strokovnjaki vsaj nekaj vaquit ohraniti pri življenju. Največjo skrb pri reševanju poraja morebiten stres, ki bi ga živali doživele ob zajetju in bi posledično lahko padle v hud šok. Če bo zajetje vaquit uspešno, vseeno obstaja le malo upanja, da bi strokovnjakom uspelo pri razmnoževanju vrste, zato je njihova primarna skrb zaščita živali v morskem zatočišču. Čez čas pa jih bodo vračali v Kalifornijski zaliv.

Vaquiti med plavanjem, Foto: Paula Olson, NOAA


Kratko o vaquiti

Kalifornijska pliskavka vaquita (Phocoena sinus) je najmanjši predstavnik morskih sesalcev iz reda Cetacea in poseljuje izključno Cortesovo morje v zalivu med Kalifornijskim polotokom in mehiško obalo. Spada v družino pliskavk in zraste do metra in pol v dolžino. Danes jih živi le še okoli 30 in so na rdečem seznamu ogroženih živalskih vrst.Priporočamo knjigo o kitih >> Kiti, nežni velikaniSorodni članki:
Vaquita (Phocoena sinus)

Ključne besede: Vaquita kalifornijska pliskavka Phocoena sinus ogrožene vrste morski sesalci morje Cetacea delfini CIRVA reševanje ekologija kiti narava morski ekosistem Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Umetnost je upodobljeno čustvo.

Herman Melville


Aktualni dogodki
sreda, 1. februar 2017 ob 01:00 do petek, 29. september 2017
Otroška slikanica : Pastirček Tonček in čarobna piščal
sreda, 1. februar 2017 ob 01:00 do nedelja, 31. december 2017
Predstavitev poučne slikanice: Abeceda z žužki
sreda, 1. februar 2017 ob 11:30 do četrtek, 31. avgust 2017
Vesoljčkove dogodivščine
četrtek, 2. februar 2017 ob 03:30 do četrtek, 31. avgust 2017
Modrost v besedi: Konfucij: Misli in izreki