Nova raziskava dokazala, da so španske jamske poslikave ustvarili neandertalci in ne človek

Nova raziskava dokazala, da so španske jamske poslikave ustvarili neandertalci in ne človek

23.02.2018 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Najnovejša raziskava razkriva, da so najstarejše znane jamske poslikave ustvarili neandertalci in ne sodobni človek. To pomeni, da so bili naši izumrli predniki prvi umetniki na zemlji, hkrati pa gre za dokaz, da niso bili le nekulturni divjaki.


Prazgodovinske poslikave v španskih jamah so analizirali s posebnimi kemičnimi preparati in tako določili starost jamskih poslikav. Vse poslikave so stare vsaj 64.000 let, to pomeni, da so nastale 20.000 let preden so prvi ljudje naselili Evropo.


Novo določena starost dokazuje, da so imeli tudi neandertalci kognitivno sposobnost razumevanja simbolične predstave, kar je osrednji temelj človeške kulture.


Najstarejše poslikave, ki se nahajajo v španskih jamah, so umetnine, ki zaradi svoje kompleksnosti dokazujejo, da so njihovi umetniki morali posedovati posebne veščine, kot je npr. mešanje pigmentov. V eni izmed španskih jam se nahajajo poslikane školjke, ki so bile poslikane pred vsaj 70.000 leti.


To je bilo tisočletja, preden je človek stopil na ozemlje današnje Evrope.


Neandertalci so izumrli pred približno 40.000 leti, razlog ni jasen, domnevno pa zaradi nesposobnosti prilagoditve podnebnim spremembam.


Slika je simbolična.

Ključne besede: prazgodovina neandertalci človečnjaki Homo Sapiens jamske poslikave Španija umetnost paleontologija umetnostna zgodovina Pravljica govori o mali deklici Sari, ki je živela v hišici ob morju. Po dedkovem pripovedovanju pa je prav v tej hišici pred davnimi leti živel deček Jan, ki je ob obali videl čisto pravo morsko deklico!
To je priročnik, s pomočjo katerega se bodo otroci ob pomoči odraslih naučili risati dinozavre po korakih ...
Konfucijeve misli in izreki so brezčasne modrosti za vsak dan, ob katerih bi si vsakdo moral vzeti minuto ali dve za razmislek in samooblikovanje
Ideje za ustvarjanje! Ustvarite ročno izdelane rože, buče, darilne vrečke, škatlice, zmaje, letala, ladjice, snežinke in še in še ...
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Svet nas neprestano objema.

Jože Urbanija