Nova raziskava dokazala, da so španske jamske poslikave ustvarili neandertalci in ne človek

Nova raziskava dokazala, da so španske jamske poslikave ustvarili neandertalci in ne človek

23.02.2018 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Najnovejša raziskava razkriva, da so najstarejše znane jamske poslikave ustvarili neandertalci in ne sodobni človek. To pomeni, da so bili naši izumrli predniki prvi umetniki na zemlji, hkrati pa gre za dokaz, da niso bili le nekulturni divjaki.


Prazgodovinske poslikave v španskih jamah so analizirali s posebnimi kemičnimi preparati in tako določili starost jamskih poslikav. Vse poslikave so stare vsaj 64.000 let, to pomeni, da so nastale 20.000 let preden so prvi ljudje naselili Evropo.


Novo določena starost dokazuje, da so imeli tudi neandertalci kognitivno sposobnost razumevanja simbolične predstave, kar je osrednji temelj človeške kulture.


Najstarejše poslikave, ki se nahajajo v španskih jamah, so umetnine, ki zaradi svoje kompleksnosti dokazujejo, da so njihovi umetniki morali posedovati posebne veščine, kot je npr. mešanje pigmentov. V eni izmed španskih jam se nahajajo poslikane školjke, ki so bile poslikane pred vsaj 70.000 leti.


To je bilo tisočletja, preden je človek stopil na ozemlje današnje Evrope.


Neandertalci so izumrli pred približno 40.000 leti, razlog ni jasen, domnevno pa zaradi nesposobnosti prilagoditve podnebnim spremembam.


Slika je simbolična.

Ključne besede: prazgodovina neandertalci človečnjaki Homo Sapiens jamske poslikave Španija umetnost paleontologija umetnostna zgodovina Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
Vsak posameznik bi moral imeti vse, kar lahko prispeva k moči, eleganci, lepoti in izobilju življenja.
Pravljica o puhastem medvedku, beli zimi in božični skrivnosti ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Bodi mavrica v oblaku drugega

Maya Angelou