Nocoj bodo nočno nebo razsvetlili leonidi

Nocoj bodo nočno nebo razsvetlili leonidi

17.11.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Nocoj boste ljubitelji vesolja lahko opazovali že drugi novembrski meteorski roj."


Meteorski roj leonidov je vsakoletni novembrski nebesni dogodek, vrhunec pa je v noči iz 17. na 18. november.


Nocoj boste lahko na nočnemu nebu vsako uro opazili med 10 in 15 leonidov. Ker pa bo nocoj nova luna in bo noč temna, bodo leonidi, v primeru jasnega vremena zelo lepo vidni. So pa leonidi v preteklosti pričarali nekaj najbolj spektakularnih meteorskih neviht v zgodovini. Nevihta leonidov se zgodi vsakih 33 let, takrat na nebu zasveti tudi 1000 meteorjev na uro.Naslednji večji dogodek je napovedan za leto 2034, ko bodo opazovalci lahko našteli kar 2000 leonidov na uro.Leonidi so prašna sled, ki jo za seboj pušča komet Temple-Tuttle. Vsako leto, 17. novembra, Zemlja potuje skozi oblak delcev, ki ga je za seboj pustil komet Temple-Tuttle. Ti prašni delci v Zemljini atmosferi izgorijo, mi pa imamo možnost opazovati krasno nebesno predstavo.Kljub temu, da leonidi izvirajo iz ozvezdja Leva ne skrbite če ga ne najdete, saj se bodo leonidi razpršili po celotnem nebu.
Nasveti za opazovanje:


  •     17. do 18. november po polnoči do zore
  •     posebna oprema ni potrebna
  •     poiščite temen prostor v naravi, saj mestna razsvetljava moti opazovanje nočnega neba
  •     pogled na nebo naj bo široko odprt,  saj utrinki letijo čez vse nebo, preko vseh ozvezdij
  •     oči se na temo prilagajajo tudi 20 minut, zato si vzemite dovolj časa za opazovanje tega nebesnega pojava
  •     opazujte vsaj 1 uro, saj meteorni roj pride naenkrat

 Veselo opazovanje nočnega neba!


Nekaj poučnega gradiva o vesolju za (mlade) raziskovalce vesolja:

 


Ključne besede: leonidi 2017 meteorski dež meteorski roj zvezdni utrinki opazovanje nočnega neba vesolje komet Temple Tuttle astronomija  Poučna zgodba o prijateljstvu med deklico in kitom.Pravega prijatelja spoznaš v nesreči.
Ilustrirana knjiga o kitih vas bo popeljala v svet največjih živali, ki plavajo v naših oceanih. Spoznajte resničnega samoroga morja - narvala, in največjo žival pod soncem - sinjega kita.
S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
Mavrični svet barv za otroke. Poučna otroška knjiga, ki otrokom predstavi barvne osnove in barve v naravi preko prikupne zgodbice o mavrici in malih šolarjih
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
V praksi je najpomembnejša potreba po ljubezni in pripadnosti, saj je bližina in povezanost z ljudmi, ki nam nekaj pomenijo, predpogoj za zadovoljitev vseh potreb.

William Glasser