Modri planet II: Čudovit in pretresljiv dokumentarec o življenju v oceanih

Modri planet II: Čudovit in pretresljiv dokumentarec o življenju v oceanih

31.10.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Ljudje morajo čutiti, da je svet narave pomemben in dragocen, lep in čudovit, ter nam je dan, da ga občudujemo. - David Attenborough"


BBCjev dokumentarec Modri planet II je oda skrivnostnemu življenju modrega dela naše Zemlje, kot tudi opozorilo vsem nam, saj je človek v zadnjem desetletju močno onesnažil oceane in s tem ogrozil mnogo tam živečih živalskih vrst, ki so pomembne tudi za naš obstoj. Skozi osupljive posnetke narave nas vodi glas znanega angleškega naravoslovca in avtorja dokumentarnih filmov Davida Attenborougha.


Začetki dokumentarne serije Modri planet segajo v leto 2001, ko je BBC prvič predvajal 8 epizod Modrega planeta.


V 16-ih letih je tehnologija tako napredovala, da so raziskovalci lahko segli še globje v modre globine, ter videli še dalj in še ostreje v skrivnostne morske svetove. In David Attenborough nam je ponudil še bolj izjemen vpogled v življenje v morjih in oceanih.

 
Modri planet II so snemali štiri leta, potrebnih je bilo 125 odprav v 39 držav, ter 6000 ur potapljanja. Del dokumantarca so snemali tudi v studijskem in laboratorijskem okolju, kar je sprožilo nekaj kritik.


Attenborough je kritike odvrnil s pojasnilom, da nekaterih naravnih pojavov v morskih globinah ni mogoče posneti brez dodatne svetlobe. En tak primer je bilo beljenje koral, ki so ga izvedli v laboratoriju ali pa snemanje mikroskopskih posnetkov, za katere so potrebovali dobro svetlobo.


Dokumentarec Modri planet II nas povabi k razumevanju življenja v oceanih, ter nam predstavlja tegobe živali, ki jim je onesnaževanje narave in globalno segrevanje močno otežilo življenje. Modri planet II je osredotočen tudi na izpostavljanje škode, ki jo je povzročil človek, v le 16 letih od Modrega planeta 1, predvsem problematiko plastike v oceanih.


V prvi epizodi 'En ocean' so nam, med drugim, prikazali samico mroža s svojim mladičem, ki sta le s težavo našla ledeno ploščo, na kateri bi se spočila. Zaradi globalnega segrevanja, je v zadnjih letih na Severnem polu izginilo kar 40% ledu in tudi to je žalostna realnost današnjega sveta.


Modri planet II sestavlja 7 epizod, ki si jih lahko ogledate na televizijskem programu BBC.


Že uvodna serija je doživela izjemen uspeh, saj si je prvo epizodo 'En ocean' ogledalo več kot 10 milijonov gledalcev po celem svetu.


Datumi predvajanja Modrega planet II na BBC

1. epizoda 'En ocean' - 29. oktober 2017
2. epizoda 'Globina' - 5. november 2017
3. epizoda 'Koralni grebeni' - 12. november 2017
4. epizoda 'Velika modrina' - 19. november 2017
4. epizoda 'Zelena morja' - 26. november 2017
6. epizoda 'Obale' - 3. december 2017
7. epizoda 'Naš modri planet' - 10. december 2017


 Ključne besede: Modri planet II dokumentarec oceani narava Zemlja morja morski sesalci ribe morski ekosistem koralni grebeni David Attenborough modri planet Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Spoznajte drobceno kresničko Sijo in njeno prijateljico, pikapolonico Lili!
Modrin je letal preko zelenega travnika. Iskal je prav posebno rastlino. Taval je daleč naokoli, pa je ni našel.
Pravljica govori o mali deklici Sari, ki je živela v hišici ob morju. Po dedkovem pripovedovanju pa je prav v tej hišici pred davnimi leti živel deček Jan, ki je ob obali videl čisto pravo morsko deklico!
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Ljudje, ki na tem svetu zmagujejo, so tisti, ki vstanejo in se ozrejo po okoliščinah, ki jim ustrezajo. Če jih ne najdejo, si jih ustvarijo.

(George Bernard Shaw)