Mednarodna noč netopirjev 2017: zadnji vikend v avgustu je Mednarodni vikend in noč netopirjev

Mednarodna noč netopirjev 2017: zadnji vikend v avgustu je Mednarodni vikend in noč netopirjev

26.08.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Netopirji so eden glavnih kazalnikov, zdravega okolja, saj se naselijo izključno tam, kjer je ekosistem zdrav in stabilen. Če na območju vašega bivanja srečujete netopirje, to pomeni, da je vaše okolje zdravo."


Zadnji vikend v avgustu praznujemo mednarodno noč netopirjev. Letos je 21. vikend namenjen netopirjem, rezerviran 26. in 27. avgusta.


Mednarodno noč netopirjev v Evropi praznujemo vse od leta 1997, in se običajno odvije zadnji vikend v avgustu. Namenjena je opozarjanju na pomembnost teh drobnih letečih sesalcev in zavračanju stereotipov, ki jih človek goji do netopirjev. Netopirji so izredno pomembni del narave in so kazalniki zdravega okolja.


Poletje je čas, ko lahko zvečer opazujemo majhne leteče sesalce, ki drvijo po nebu in lovijo žuželke, kot so muhe, vešče. Nekateri netopirji se prehranjujejo tudi s cvetnim prahom, sadjem, nekateri tudi z ribami in majhnimi pticami ter kuščarji. V Evropi netopirjev krvosesov ni. Med 1200 vrstami netopirjev so le 3 vrste netopirjev vampirjev, ki se hranijo s krvjo. Netopirji ne napadajo ljudi in bi človeka ugriznili le v primeru samoobrambe. Kljub temu je potrebno pri ravnanju z netopirji vedno nositi zaščitne rokavice.


Netopirji so edini sesalci, ki letijo. Netopirji nimajo kril s peresi, njihove letalne prhuti sestavlja napeto kožnato opno.


Ko nastopi dan, netopirji v mirujočem stanju visijo obrnjeni na glavo. Zatočišča najdejo na ostrešjih, v špranjah, drevesnih duplinah, kjerkoli, kjer so varni pred plenilci. Njihovi ostri krempeljci jim omogočajo dober oprijem na vseh površinah.


Jeseni si netopirji poskrbijo za zadostno količino podkožnega maščevja, saj pozimi hibernirajo. Netopirji se pozimi ne prehranjujejo. Če netopirja opazimo v obdobju hibernacije pozimi, ga ne smemo nikakor zbuditi, saj ne bi preživel do pomladi.


V Sloveniji je uradno priznanih 30 vrst netopirjev, ki jih uvrščamo v tri družine: podkovnjake, gladkonose in dolgokrilce.


NEVARNOSTI, KI PREŽIJO NA NETOPIRJE

Mnogo vrst netopirjev je ogroženih, njihovo število je v zadnjih 50-ih letih močno upadlo. Evropske netopirje ogroža:

  • Izginjanje prehranjevalnih območij, povečana uporaba pesticidov v kmetijstvu, ki ubija žuželke, le-te pa so glavna hrana netopirjev.
  • Povečana je tudi uporaba pesticidov pri gradnji, ki posledično zastrupi netopirje, ki gnezdijo v zastrupljenih stavbah.

Njihovo pomembno vlogo v ekosistemu, človek zaradi predsodkov in nerazumevanja vztrajno ignorira, kljub temu, da so netopirji pomembni za uravnavanje naravnega ravnovesja.


Netopirji so eden glavnih kazalnikov, zdravega okolja, saj se naselijo izključno tam, kjer je ekosistem zdrav in stabilen. Če na območju vašega bivanja srečujete netopirje, to pomeni, da je vaše okolje zdravo.Ob mednarodni noči netopirjev vam želimo prijetno opazovanje teh zanimivih letečih sesalcev.


Za najmlajše ljubitelje netopirjev priporočamo >>> Slikanica Netopirček Tinček

Ključne besede: netopirji mednarodna noč netopirjev evropski netopirji sesalci živali leteči sesalci 21. mednarodna noč netopirjev Ta drobna knjiga bo mnoge izmed vas pripeljala do pravilnih in naravnih poti življenja ...
Ta izjemna knjiga vsebuje 23 nadvse navdihujočih poglavij, ki bralca motivirajo in vzpodbujajo k finančni svobodi
Visoko v gorah je desetletni pastirček Tonček pasel svoje ovčice. Vsako jutro je zgodaj vstal in jih preštel.
Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Neslišna zimska tišina se je umaknila pomladnemu mrmranju prebujajočega se življenja.

Jack London


Aktualni dogodki
sreda, 1. februar 2017 ob 01:00 do nedelja, 31. december 2017
Predstavitev poučne slikanice: Abeceda z žužki