Leta 2020 bo v vesolje poletela prva nemška astronavtka

Leta 2020 bo v vesolje poletela prva nemška astronavtka

20.04.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

V okviru kampanje Die Astronautin (Astronavtka) bo leta 2020 na Mednarodno vesoljsko postajo ISS Nemški astronavtkipoletela prva nemška astronavtka. Iz Berlina so sporočili, da so izbrali dve kandidatki, ki bosta naslednja leta posvetili pripravam na misijo v vesolje. Insa Thiele-Eich je meteorologinja in hči nemškega  astronavta, Nicola Baumann pa je izkušena vojaška pilotka iz Kölna. A le ena bo v vesolje poletela kot prva ženska iz Nemčije.

Agencija HE Space želi s kampanjo Die Astronautin spodbuditi nemške deklice in ženske h karieri v tehničnih poklicih in znanosti.

Kampanjo Die Astronautin je leta 2016, s pomočjo Nemškega vesoljskega centra DLR, zagnala agencija za vesoljsko kadrovanje HE Space. Prijavilo se je več kot 400 kandidatk iz celotne Nemčije. Med šestimi finalistkami sta bili izbrani dve kandidatki. Obe izbrani kandidatki sta uspešno prestali zdravstvene in psihološke teste Nemškega vesoljskega centra, ki temeljijo na standardih ESA za izbiro astronavtov. Zato sta po mnenju znanstvene žirije ustrezni kandidatki za polet v vesolje. V naslednjih dveh letih bosta prestali mnoga izobraževanja in fizične preizkuse. Ena bo izbrana za polet na Mednarodno vesoljsko postajo ISS leta 2020 in bo predstavljala prvo Nemko v vesolju, druga pa bo rezervna kandidatka.

Nicola Baumann je, po poročanju Space.com, že pred kampanjo Die Astronautin želela poslati prijavo službi za rekrutiranje astronavtov na Evropsko vesoljsko agencijo, saj si kot vojaška pilotka želi pilotirati tudi vesoljsko plovilo. Sedaj se ji bo želja morda uresničila.

Kampanja Die Astronautin se bo sedaj nadaljevala z intenzivnim iskanjem sponzorjev in financerjev programa. Denar zbirajo tudi na platformi za množično financiranje, podprlo jih je podjetje Nike, pričakujejo pa tudi podporo nemške vlade, Nemškega vesoljskega centra - DLR ter Evropske vesoljske agencije - ESA.

Foto: facebook
Vir: die Astronautin, Space.com


Ključne besede: astronavtke vesolje Nemški astronavti Mednarodna vesoljska postaja ISS ženske v znanosti polet v vesolje Evropska vesolja agencija Nemški vesoljski center Nicola Baumann Insa Thiele-Eich Psička Pia se zelo rada sprehaja po gozdu. Poleg gozdnih živalic se med visokimi drevesi skriva nekaj, kar naravnost obožuje: sočni gozdni sadeži!
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
Ko se lunica zbudi, mnogo zvezdic na nebu zažari. Pod njimi tisoč hišic tiho stoji.
Grenko sladka mikropoezija
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Da bi uspeli, morate biti pripravljeni, da zgrabite priložnost, ko se pojavi.

Og Mandino