Leta 2020 bo v vesolje poletela prva nemška astronavtka

Leta 2020 bo v vesolje poletela prva nemška astronavtka

20.04.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

V okviru kampanje Die Astronautin (Astronavtka) bo leta 2020 na Mednarodno vesoljsko postajo ISS Nemški astronavtkipoletela prva nemška astronavtka. Iz Berlina so sporočili, da so izbrali dve kandidatki, ki bosta naslednja leta posvetili pripravam na misijo v vesolje. Insa Thiele-Eich je meteorologinja in hči nemškega  astronavta, Nicola Baumann pa je izkušena vojaška pilotka iz Kölna. A le ena bo v vesolje poletela kot prva ženska iz Nemčije.

Agencija HE Space želi s kampanjo Die Astronautin spodbuditi nemške deklice in ženske h karieri v tehničnih poklicih in znanosti.

Kampanjo Die Astronautin je leta 2016, s pomočjo Nemškega vesoljskega centra DLR, zagnala agencija za vesoljsko kadrovanje HE Space. Prijavilo se je več kot 400 kandidatk iz celotne Nemčije. Med šestimi finalistkami sta bili izbrani dve kandidatki. Obe izbrani kandidatki sta uspešno prestali zdravstvene in psihološke teste Nemškega vesoljskega centra, ki temeljijo na standardih ESA za izbiro astronavtov. Zato sta po mnenju znanstvene žirije ustrezni kandidatki za polet v vesolje. V naslednjih dveh letih bosta prestali mnoga izobraževanja in fizične preizkuse. Ena bo izbrana za polet na Mednarodno vesoljsko postajo ISS leta 2020 in bo predstavljala prvo Nemko v vesolju, druga pa bo rezervna kandidatka.

Nicola Baumann je, po poročanju Space.com, že pred kampanjo Die Astronautin želela poslati prijavo službi za rekrutiranje astronavtov na Evropsko vesoljsko agencijo, saj si kot vojaška pilotka želi pilotirati tudi vesoljsko plovilo. Sedaj se ji bo želja morda uresničila.

Kampanja Die Astronautin se bo sedaj nadaljevala z intenzivnim iskanjem sponzorjev in financerjev programa. Denar zbirajo tudi na platformi za množično financiranje, podprlo jih je podjetje Nike, pričakujejo pa tudi podporo nemške vlade, Nemškega vesoljskega centra - DLR ter Evropske vesoljske agencije - ESA.

Foto: facebook
Vir: die Astronautin, Space.com


Ključne besede: astronavtke vesolje Nemški astronavti Mednarodna vesoljska postaja ISS ženske v znanosti polet v vesolje Evropska vesolja agencija Nemški vesoljski center Nicola Baumann Insa Thiele-Eich Pravljica o puhastem medvedku, beli zimi in božični skrivnosti ...
Ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi
Priročnik za uporabnike operacijskega sistema Windows 10
Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Vsa človeška bitja so hkrati sanjska bitja. Sanjanje druži človeštvo.

Jack Kerouac


Aktualni dogodki
sreda, 1. februar 2017 ob 01:00 do nedelja, 31. december 2017
Predstavitev poučne slikanice: Abeceda z žužki