Kanadsko vrhovno sodišče ugodilo inuitski skupnosti in zaustavilo potresna testiranja za črpališče nafte

Kanadsko vrhovno sodišče ugodilo inuitski skupnosti in zaustavilo potresna testiranja za črpališče nafte

27.07.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Majhna kanadska inuitska skupnost, z območja Nunavut na severu Kanade, se je od leta 2014 borila proti naftni industriji, ki je na njihovem območju izvajala potresna testiranja za morebitno črpanje nafte in zemeljskega plina. Takrat so tri energetske družbe pridobile avtorizacijo NEBa (Nacionalnega združenja za energijo) za petletno potresno testiranje pod morjem, okrog Baffinovega otoka. Kanadska avtohtona skupnost - inuiti

S potresnim testiranjem naftne družbe preverjajo ali je na območju nafta oz. zemeljski plin.

Domačini tega zaselka, ki šteje okrog 1000 ljudi, so popolnoma odvisni od lova na morske sesalce in ribolova. Inuitska ljudstva imajo dovoljenje za reguliran lov na morske sesalce, kar pomeni, da lahko ulovijo določeno število kitov na leto, za lastno preživetje.

Podvodni hrup in potresne aktivnosti pa motijo življenje v morju in vplivajo na migracijske poti velikih morskih sesalcev, kitov. Prebivalce je skrbelo, da bo morski živelj izginil iz njihovega morja, sami pa brez njega ne morejo preživeti.

Prebivalci zaselka Clyde River so pravico nazadnje iskali še na vrhovnem kanadskem sodišču, ki je zdaj odločilo v njihov prid. Testiranje na tem območju se mora ustaviti, vlada pa se mora v prihodnje, glede razvojnih projektov, posvetovati z avtohtonimi skupnostmi.


Priporočamo >> Kateri kiti živijo na tem kanadskem območju, izveste v knjigi >> Kiti, nežni velikani

Fotografija: By Ansgar Walk -
 CC BY-SA 2.5,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=787494


Ključne besede: Kanada Nunavut inuiti avtohtone skupnosti domačini Clyde River Baffinov otok črpanje nafte ekologija potresno testiranje Ilustrirana knjiga o kitih vas bo popeljala v svet največjih živali, ki plavajo v naših oceanih. Spoznajte resničnega samoroga morja - narvala, in največjo žival pod soncem - sinjega kita.
Avtorska slikanica o poletju in preprostih trenutkih, ki se dogajajo poleti
S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
Otroška slikanica o drobni kresnički Siji
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Ni boljšega časa, kot je sedanji.

(John Kalench)


Aktualni dogodki
sreda, 1. februar 2017 ob 01:00 do nedelja, 31. december 2017
Predstavitev poučne slikanice: Abeceda z žužki