Inteligenca delfinov

Inteligenca delfinov

08.07.2009 | Avtor: Tilen Genov
"Nekateri delfini celo uporabljajo preproste oblike orodja, svoje znanje pa prenašajo na potomce. To nekateri označujejo kot kulturo, ki se prenaša iz roda v rod."

Inteligentna bitja?

To večno in kontroverzno vprašanje: ali so delfini inteligentni?

Na takšno vprašanje ni lahko odgovoriti. Inteligenca je zelo relativna zadeva in je lahko le stvar kriterijev. Delfine je možno naučiti mnogo trikov, ukazov in zaporedij. Toda to zmorejo tudi nekatere druge živali, kot so npr. podgane, psi, ipd. Kljub temu pa vemo, da so delfini sposobni abstraktnega mišljenja in da se zavedajo sami sebe.

DelfinaEden izmed primerov je dejstvo, da se delfini lahko prepoznajo v ogledalu, kar je značilno le za redke živalske vrste. Takšni primeru nakazujejo na sposobnost abstraktnega mišljenja in zavedanja samega sebe.  Prav tako delfini razumejo koncept usmerjenega pogleda ali kazanje na določen objekt z roko (če človek kaže na nek predmet ali ga zgolj gleda, je delfinom jasno kam je usmerjena človekova pozornost.

Delfini so sposobni oponašanja (četudi oponašajo nekoga, ki sploh ni delfin!), lahko si izmislijo nove zadeve in so sposobni semantike (vizualne in akustične znake lahko razumejo kot posamezne besede) ter sintakse (če se vrstni red besed v povedi spremeni, se spremeni tudi pomen povedi).

Nekateri delfini celo uporabljajo preproste oblike orodja, svoje znanje pa prenašajo na potomce. To nekateri označujejo kot kulturo, ki se prenaša iz roda v rod.

Delfini lahko celo gledajo televizijo – dvodimenzionalno sliko na TV sprejemniku si lahko razlagajo kot predstavitev tro-dimenzionalnega sveta. Tega marsikatera žival ne zmore, zato na televizijo gledajo zgolj kot predmet, ne glede na to kaj je na zaslonu.

Kakorkoli že, inteligenca ima lahko več nivojev. Dejstvo, da delfini ne razumejo vseh zadev, ki so jasne nam, še ne pomeni, da niso inteligentni. Tudi mi ne razumemo povsem njihovega sveta. Glede na to, kako ljudje uničujemo svoj življenjski prostor, lahko morda sklepamo, da tudi sami nismo tako zelo inteligentni, kot si mislimo.

Toda za spoštovanje in občudovanje delfinov jim ni potrebno pripisovati človeških lastnosti ali jih »romantizirati«. Sprejemajmo jih takšne kot so: edinstveni vladarji morij, ki z nami sobivajo na istem planetu.

Lahko bi rekli, da so delfini morda bolj inteligentni v njihovem svetu, kot smo mi v svojem.

Morigenos

Skupina delfinov

 

 

Več branja >>> Knjige o živalih

 

 

 

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Tilen Genov  delfini  Delphinus delphis  Morigenos  morje  morski sesalci  morski ekosistem  varstvo živali inteligenca Konfucijeve misli in izreki so brezčasne modrosti za vsak dan, ob katerih bi si vsakdo moral vzeti minuto ali dve za razmislek in samooblikovanje
Osupljiva dejstva o eteričnem sevanju, magnetizmu, o miselnih formah in kako le te vplivajo na ljudi, o auričnih barvah, o psihični zaščiti...
Kakšna je navidezno misteriozna skrivnost, po kateri se motna življenjska snov preoblikuje v dragoceno kovino?
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Ne bojim se neviht, kajti med nevihtami se učim krmariti svojo ladjo.

Louisa May Alcott