Imena polnih lun in njihov izvor

Imena polnih lun in njihov izvor

28.02.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
Polna rožnata luna
Imena polnih lun datirajo tisoče polnih lun nazaj, k prvotnim ameriškim plemenom, ki so s poimenovanjem polnih lun sledila menjavanju sezon. Vsako ime je bilo v uporabi cel mesec (Lunin mesec sicer traja povprečno 29 dni.).
Imena polnih lun, kot so jih določili ameriški staroselci, so se ohranila vse do danes, preko evropskih kolonizatorjev, so se razširila tudi drugod po svetu. Še danes so del kmetovalskega almanaha in se po njih ravnajo poljedelci po vsem svetu.

Polna volčja luna (januar)
V mrzlih nočeh visoke zime so okoli indijanskih naselbin krožila lačna krdela tulečih volkov. Zato se je januarske polne lune prijelo ime Polna volčja luna. Nekatera plemena so jo imenovala tudi Stara luna.

Polna snežna luna (februar)
Februar je bil mesec, ko je na območju Severne Amerike običajno padlo največ snega. Zato se je februarske polne lune prijelo ime Polna snežna luna. Nekatera plemena so jo klicala tudi Polna luna lakote, saj so težke vremenske razmere oteževale lov.
Polna jelenova luna
Polna luna deževnikov (marec)
Ko so se temperature pričele dvigovati, tla so se počasi segrela, so se v zemlji ponovno pričeli pojavljati deževniki, ki so napovedali vrnitev ameriškega drozga. Severna plemena so luno imenovala tudi Polna vranja luna, saj je klicanje vran oznanjalo konec zime. To je tudi zadnja zimska polna luna.

Rožnata polna luna (april)
Prve pomladne rastline, ki so se razrasle po širšem območju so bile rožnate plamenke (phlox). Od tod tudi ime Rožnata polna luna. Druga poimenovanja tega aprilskega nebesnega pojava so še Jajčna luna, Polna ribja luna (ta čas  so ribe plavale proti toku, da izležejo jajčeca) in Polna luna brstečih travnikov.

Cvetna polna luna (maj)
Maj je mesec, ki naravo okrasi s prekrasnimi cvetovi vseh barv. Travniki, bogati s pisanim cvetjem, so navdihnili ime majske polne lune, Cvetna polna luna.
Žetvena polna luna, koruzna polna luna
Jagodna polna luna (junij)
Junij je čas, ko so se pojavile prve okusne jagode, zato so jo ameriški staroselci krstili za Jagodno luno.

Jelenova polna luna (julij)
Julij je mesec, ko jelenom pričnejo rasti novi rogovi, ki jih prekriva žametno krzno. Pogosto so ji rekli tudi Nevihtna polna luna, saj so ta čas pogoste nevihte.

Jesetrova polna luna (avgust)
To luno so poimenovala ribolovska plemena, kajti v tem mesecu so na območju Velikih jezer ulovili največ jesetrov in drugih velikih rib.

Žetvena polna luna (september)
Hladna polna luna
Mesec september je mesec, ko je bilo žito pripravljeno za žetev. Na poljih se je pobiralo koruzo, buče, fižol, ...

Lovska polna luna (oktober)
Oktobra listje počasi prične padati z dreves, ameriški staroselci, pa so počasi morali priskrbeti meso za dolgo zimo. Ker so polja tradicionalno poželi konec septembra, so na požetih območjih lažje opazili divje živali. Lovska luna pred trdo zimo s posebno častjo označuje tudi praznik pojedine.

Bobrova polna luna (november)
Novembra so staroselci nastavili bobrove pasti, saj je bilo njihovo krzno pomemben del toplih krznenih oblačil, ki so staroselska plemena ščitila pred mrazom v zimskem času. Druga interpretacija Bobrove lune je tudi, da je mesec november čas, ko se tudi bobri aktivno pripravljajo na zimo.

Hladna polna luna (december)
Znana tudi kot Polna luna dolgih noči. Decembra zima pokaže svojo moč, noči so najdaljše in najtemnejše. Ta luna posebno dolgo visi nad horizontom.
Ključne besede: polna luna imena poimenovanje ljudsko izročilo ezoterika poljedeljstvo almanah lunin koledar Oh, but what a beautiful and splendid teddy bear he used to be! On his chest was a special little heart that shone with a ruby red glow ...
V kompletu so zbrani trije priročniki za risanje po korakih ...
Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
Naj vas brezčasne modrosti vzpodbudijo k premisleku, samorefleksiji in zavedanju preteklosti, ki neopazno prehaja v sedanjost ...
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Kakor človek v svojem srcu misli, tako je.

Genevieve Behrend