[1] 2 3  naprej »  zadnja »
Vseh člankov avtorja Dušica Kunaver: 21
Novoletno jutro

Novoletno jutro

31.12.2014 | Avtor: Dušica Kunaver

Navada je stara, novo leto voščit,
in tudi mi zdaj, to hočmo storit.
Da bi dolgo živeli, vsi zdravi, veseli,
da bi vsako nesrečo prenesli skoz srečo.
(Gorenjska)

Pripovedi, šege, pesmi,  pregovori, vraže in  stare vere o vodi.

Pripovedi, šege, pesmi, pregovori, vraže in stare vere o vodi.

30.06.2017 | Avtor: Dušica Kunaver

Voda prinašalka zdravja, kruha in zlata. Voda – kazen za človekovo objestnost.Voda - naravna meja.


Lipa, središče slovenske vasi

Lipa, središče slovenske vasi

12.07.2017 | Avtor: Dušica Kunaver

Našo vas je skozi vso trdo zgodovino tlačanstva, turških vpadov, kmečkih puntov, vojn, bolezni in revščine družila vaška lipa. Lipa je središče naše vasi. Le združena pod lipo je naša vas lahko preživela grenka stoletja tlačanstva.

O kruhu

O kruhu

01.12.2017 | Avtor: Dušica Kunaver

V naši deželi je kruh vedno bil svetinja, V revščini, ki jo je naša vas preživljala dolga stoletja, je kruh našemu človeku pomenil isto kot življenje. Koliko se je moral truditi, da je prišel do kruha – do možnosti preživetja in da je spravil še svojega otroka do kruha, saj vendar ni vseeno, kdo mu kruh reže – kdo je njegov gospodar.


Slovensko ljudsko izročilo - dragocena dediščina

Slovensko ljudsko izročilo - dragocena dediščina

27.10.2016 | Avtor: Dušica Kunaver

Slovensko ljudsko izročilo je tista vrednota, ki je ohranila naš narod slovenski, kljub tisočletju tlačanstva tujemu gospodarju, kljub vsem vojnam in vsemu hudemu, kar je naš narod preživel v preteklih stoletjih. Danes, ko pripadamo evropski družini narodov, bi se morali samozavestno zavedati dragocenosti, ki jih mi prinašamo v skupni evropski prostor. Če bi Evropa želela videti Evropo, naj jo pride k nam pogledat! Tu pri nas so še žive korenine prastarih šeg, tistih, ki so pred tisočletji družile Evropo.

Šege in običaji v zimskem času  - Koledovanje, silvestrovo, sv. trije kralji

Šege in običaji v zimskem času - Koledovanje, silvestrovo, sv. trije kralji

13.12.2017 | Avtor: Dušica Kunaver

V božičnem času, ki traja od. 24 decembra do 6. januarja, so po naših vaseh hodili božični koledniki, svetoštefanjski koledniki, tepežkarji, bohinjski otepovci, novoletni koledniki in trikraljevski koledniki. Koledniki so bili vaški fantje, godci, ki so hodili od hiše do hiše in prepevali pesmi kolednice.
S svojimi obhodi so združevali vas v skupnem prazniku. Po končanih obhodih pa so nabrane darove skupaj pojedli in skupaj popili in prijateljsko skupaj stopili v novo leto.


Šege in običaji v zimskem času - Miklavževo, Lucijino, Božični čas

Šege in običaji v zimskem času - Miklavževo, Lucijino, Božični čas

03.12.2017 | Avtor: Dušica Kunaver

Legenda o sv. Nikolaju pripoveduje, da je trem hčeram siromaka ponoči vrgel skozi okno tri kepe zlata za doto. Bil je zaščitnik mornarjev, čolnarjev in ribičev – zato je tudi ljubljanski patron – saj je bila Ljubljana pristaniško in ribiško mesto.


Martinovo - Sveti Martin

Martinovo - Sveti Martin

20.10.2010 | Avtor: Dušica Kunaver

God sv. Martina je v krščanski dobi prekril veselo pogansko jesensko zahvalno slavje, ko so se pogani zahvaljevali bogovom za dobro letino in pašo. Prinašali so jim v dar darove.Leto je razdeljeno z dvema velikima praznikoma, ki imata vsak pred seboj razposajen pomladni in jesenski pust, nato pa resno pripravo na praznik.

Kresovanje (23. junij)

Kresovanje (23. junij)

23.06.2017 | Avtor: Dušica Kunaver

Kresni ogenj v skrivnostni kresni noči je v davnih dneh gorel v čast sončnemu bogu, ki se je v času kresa, v času svoje največje moči, imenoval Kresnik.
Kresna noč je vse do danes ostala noč med 23. in 24. junijem, navkljub vsem koledarjem, ki so zračunali prvi poletni dan na 21. junij. Prastari sončni praznik je ostal nepremakljiv in ostal je prepoln skrivnosti.


Pot v prihodnost - z bogastvom preteklosti

Pot v prihodnost - z bogastvom preteklosti

18.05.2010 | Avtor: Dušica Kunaver

Naš narod tisoč let ni imel svoje države, od karantanskih časov do danes. Preživeli smo tisoč let pod tujo oblastjo, preživeli smo tisoč let tlačanstva, tri sto let turških vpadov, tri stoletja kmečkih puntov, preživeli smo vse vojne in lakote ... Vsi se moramo zavedati usodnosti trenutka, v katerem živimo. Stojimo na zadnjem robu življenja starosvetne slovenske vasi, tiste vasi, kateri se moramo zahvaliti za svoj obstoj.

[1] 2 3  naprej »  zadnja »
Pravljica govori o mali deklici Sari, ki je živela v hišici ob morju. Po dedkovem pripovedovanju pa je prav v tej hišici pred davnimi leti živel deček Jan, ki je ob obali videl čisto pravo morsko deklico!
Ko se lunica zbudi, mnogo zvezdic na nebu zažari. Pod njimi tisoč hišic tiho stoji.
Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
V knjigi Uresniči svoje želje je nekaj najučinkovitejših učenj, ki vam bodo pomagala v vsakdanjem življenju
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Zgrabite trenutek! Tisto, kar lahko storite ali mislite, da bi zmogli, začnite takoj zdaj.

(Johann W. Goethe)