Človek ni le fizično bitje

Človek ni le fizično bitje

18.11.2017 | Avtor: Rudolf Steiner
"Človekovo telo je izraz fizičnega telesa, torej samega sebe in treh višjih nevidnih teles."

Ponovno moramo začeti razumevati večstopenjsko človeško bitnost (naravo). Človek ni le fizično bitje, ki ga vidimo skozi oči, ki ga lahko primemo z roko, temveč je to fizično telo le del človeške narave.  To človeško telo seveda sestoji iz istih kemijskih snovi, ki so razširjenje v naravi. Vendar ima človeška narava višje ravni.

Že naslednji del človeške narave je nadnaraven, je bolj resničen (realen)  kot fizično telo.  Temelji na fizičnemu telesu, saj je človek skozi celo življenje borec proti  razpadanju fizičnega telesa.  V hipu, ko gre človek skozi vrata smrti, je fizično telo le predmet svojih lastnih zakonov, in razpade.

Človekova telesa, ilustracija Živa Viviana DoriaV življenju se živo telo bojuje proti razpadu. Snovem in silam daje drugačne usmeritve, v drugačnem kontekstu, kot bi jih imelo če bi jim sledili sami. Za jasnovidca je zavest tega telesa prav tako vidna kot je fizično telo vidno očesu. To fizično telo ali eterično telo ima človek skupno z rastlinami.
    
Iz drugih dokumentov vemo, da ima človek še tretji nivo svojega bistva, astralno telo. Kaj je to? To je nosilec zadovoljstva in žalosti, poželenja, nagona  in strasti, vse kar sestavlja našo notranjo dušo. Vse to ima svoj sedež v astralnem telesu. Astralno telo je duševno zaznavno, kot je fizično telo za fizično zavest. To astralno telo ima tako človek kot živali.

Četrti nivo je nosilec ega, samozavesti. Zaradi tega je človek krona stvarstva, saj na Zemlji presega stvari,s katerimi je obdan.
Torej človek stoji pred nami s tremi nevidnimi in enim vidnim telesom. Ta delujejo vedno vsevprek pomešana  z vsemi, ali skupaj eno z drugim. Vsa telesa vplivajo na vsako posamezno telo in posamezno  telo vedno vpliva na ostala telesa. Zgodi se, da fizično telo (še enkrat poudarim, da vse to velja le za ljudi), ko človek stoji pred nami, je človek izraz vseh njegovih teles (delov) tudi nevidnih teles človeške narave.

To fizično telo  ne bi vsebovalo teh nivojev, ki služijo prehrani, razmnoževanju, ki so pomembni za življenje, če ne bi imel eteričnega telesa. Vsak organ, ki služi prehranjevanju in razmnoževanju, žleze in tako dalje, je zunanji izraz  eteričnega telesa. Vi ste to, kar eterično telo zgradi fizičnemu.
Med drugimi stvarmi je v fizičnem telesu tudi živčni sistem, ki je izraz astralnega telesa. Tukaj je astralno telo glavni igralec, graditelj. Lahko si predstavljamo, da ravno tako kot je ura ali stroj zgrajena izpod rok urarja ali strojnika, tako astralno telo gradi živce. In posebnost človeškega krvnega obtoka, krvno delovanje, je zunanji fizični izraz  nosilca jaza, nosilca samozavesti.  Torej tudi človeško telo je na ta način štiri nivojski sistem. Je izraz fizičnega telesa, torej samega sebe in treh višjih nevidnih teles. Popolnoma fizična so čutila; žleze so izraz eteričnega telesa; živčni sistem je izraz astralnega telesa; kri pa je izraz ega.

Več o tem v knjigi >>> Prehrana in zdravje / Rudolf Steiner


Ključne besede: Rudolf Steiner prehrana zdravje eterično telo astralno telo fizično telo samozavest ego nevidna telesa človekova telesa človekova narava višje ravni Konfucijeve misli in izreki so brezčasne modrosti za vsak dan, ob katerih bi si vsakdo moral vzeti minuto ali dve za razmislek in samooblikovanje
Ilustrirana knjiga o kitih vas bo popeljala v svet največjih živali, ki plavajo v naših oceanih. Spoznajte resničnega samoroga morja - narvala, in največjo žival pod soncem - sinjega kita.
Slikanica prinaša zgodbico o štirih Marsovčkih, ki se med počitnicami odpravijo na poučno in zabavno raziskovanje prostranega vesolja ...
Priročnik, s pomočjo katerega se bodo otroci ob pomoči odraslih naučili risati prevozna sredstva po korakih
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Človekovo naravno stanje je veselje. Prav zaradi tega pa je veselje tudi posledica človekovega usklajenega ravnanja z naravo.

Jože Urbanija