« prva  « nazaj  4 5 6 [7] 8 9  naprej »  zadnja »
Vseh člankov v kategoriji Likovni pogledi: 81
Funkcija barve v energiji in psihološki učinek barve na človeka

Funkcija barve v energiji in psihološki učinek barve na človeka

21.01.2017 | Avtor: dr. Anton Trstenjak

Funkcionalna barva se sicer tudi v prostoru in času izraža v moči svoje energije.
A tu je poudarek na tistih področjih aplicirane barve, kjer je prav energetična stran v ospredju, zlasti ko barva pospešuje ali pa tudi zavira vitalnost telesnih in duševnih sil v človeku.


Minerali in barve

Minerali in barve

01.04.2011 | Avtor: dr. Anton Trstenjak

Zemeljsko ozračje je kar napolnjeno s svetlobo, se pravi z medsebojno se prekrivajočimi nihanji sevanja, in to v vseh smereh in z vseh posameznih točk. Tudi predmetne barve mineralov in kovin večinoma niso vezane na snovnost njihov nosilcev. Njihova barvnost se močno spreminja in menjava pod vplivom svetlobe, ki jih obseva.


Barva in materija

Barva in materija

18.03.2011 | Avtor: dr. Anton Trstenjak

V najožji zvezi z dilemo barva in svetloba je vprašanje barva in telo. Psihološko izraženo pomeni to nasprotje med "videno barvo" in "predmetno barvo" ali tudi barvo, kakor jo vidimo, in barvo predmeta. Zopet smo blizu nasprotja: barva kot subjektivni pojav našega gledanja ali doživljanja in barva kot nekaj objektivnega ali predmetnega. Če rečemo, da ima kak predmet svojo barvo, s tem seveda nikakor ne trdimo, da to barvo proizvaja, se pravi, da ima res "svojo" sevalno svetlobo, marveč le, da svetlobo določene barve pretežno odseva, odbija, reflektira ali pa "požira" absorbira, prepušča.

Bistvene dimenzije barv - Nasičenost

Bistvene dimenzije barv - Nasičenost

23.01.2011 | Avtor: dr. Anton Trstenjak

Nasičenost opredelimo kot "razločnost pisane barve" ali oddaljenost pisane barve od belo črne osi. Potemtakem nasičenost pri isti barvnosti in isti svetlosti raste z razdaljo od osi, v kateri je že per definitionem enaka ničli.

Bistvene dimenzije barv - Svetlost

Bistvene dimenzije barv - Svetlost

23.12.2010 | Avtor: dr. Anton Trstenjak

Svetlost je tako neizogibno potrebna kakovost, da vsaka barva razpade takoj v prazen nič, kakor hitro bi hoteli trditi, da ni ne svetla ne temna, to je, da ni niti svetlejša niti temnejša in niti enako svetla kakor bela.

Bistvene dimenzije barv - Barvnost

Bistvene dimenzije barv - Barvnost

21.11.2010 | Avtor: dr. Anton Trstenjak

Med bistvene znake vsake barve spada ravno njena barvnost sama.Pogosto rabijo namesto barvnosti ali barvnega tona tudi splošnejši izraz barvna kvaliteta, vendar govori proti temu izražanju širši pomen pojma kvaliteta, ki ga zato bolje rabimo kot višjo ali skupno oznako za vse bistvene lastnosti barv.


Knjiga: Mavrica pripoveduje - Mavrični svet barv za otroke

Knjiga: Mavrica pripoveduje - Mavrični svet barv za otroke

22.09.2010 | Avtor: Julia Doria

Mavrica pripoveduje, mavrični svet barv za otroke, je poučno branje, ki otrokom predstavi barvne osnove in barve v naravi preko zgodbice o mavrici in malih šolarjih.

Arhitektura

Arhitektura

13.05.2009 | Avtor: dr. Jože Ramovš

Arhitektura je človeško oblikovanje ali kultiviranje naravnega prostora, od načrtovanja celih naselij in poselitve pokrajine do podrobnosti notranje opreme. Rastline in živali si osvojijo, zamejijo in mnoge tudi nagonsko preoblikujejo svoj življenjski prostor, od medvedjega brloga preko lastovičjega gnezda do čebeljega satja.

Hrepenenje barvne tišine

Hrepenenje barvne tišine

12.02.2008 | Avtor: Lidia Bučar

Razglednice z razstave Hrepenenje barvne tišine - tehnika kolaž

Siva barva

Siva barva

12.02.2007 | Avtor:

Siva barva je z likovnega vidika nevtralna barva, ki obsega nianse sivine med belo in črno barvo. Zaradi nevtralnosti se lahko uporablja kot podlaga pri likovnih, fotografskih itd. kompozicijah. Na raznih odtenkih sivine pridejo zaradi njene nevtralnosti in neizraznosti ostale barve bolj do izraza

« prva  « nazaj  4 5 6 [7] 8 9  naprej »  zadnja »
Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja.
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
Poučna zgodba o prijateljstvu med deklico in kitom.Pravega prijatelja spoznaš v nesreči.
Naj vas brezčasne modrosti vzpodbudijo k premisleku, samorefleksiji in zavedanju preteklosti, ki neopazno prehaja v sedanjost ...
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Morda je življenje to... pomežik očesa in migetajoče zvezde.

Jack Kerouac