« prva  « nazaj  3 4 5 [6] 7 8 9   naprej »  zadnja »
Vseh člankov v kategoriji Rastline & vrt: 101
Vrtnice nekoliko drugače

Vrtnice nekoliko drugače

23.06.2011 | Avtor: | Matevž Likar

Vzgoja vrtnic se je precej oddaljila od časov klasičnega rožnega vrta, kjer so bile rastline posajene v strogih vrstah, ki jih je obdajala le gola zemlja. Seveda se ob omembi vrtnic takoj spomnimo tudi na podeželske vrtove, ki so jih vključili v svoje sproščene naravne kombinacije.
Pri tem pa uporabnost vrtnic za kombiniranje nikakor še ni izčrpana.

Podaljšajmo cvetno sezono - Obrezovanje trajnic

Podaljšajmo cvetno sezono - Obrezovanje trajnic

24.05.2011 | Avtor: Matevž Likar

Poleg okrasnih grmovnic, lahko z obrezovanjem izboljšamo cvetenje tudi pri zelnatih trajnicah. Eden izmed rezov, s katerim podaljšamo cvetno sezono nekaterim trajnicam angleži imenujejo kar »Chelsea Chop«.


Popestrimo senco z rastlinami

Popestrimo senco z rastlinami

01.05.2011 | Avtor: Matevž Likar

Ali tudi vam senčno rastišče predstavlja problem, za katerega se zdi, da kazi vaš vrt? Nasprotno, bodite veseli, da lahko na svojem vrtu poleg sončne grede najdete tudi senčen kotiček, s katerim vnesete na vrt nekaj dodatne razgibanosti. Še posebej lahko z njim pridobite zgodaj pomladi. Številne rastline, ki obožujejo senco, izvirajo iz gozdov in izkoriščajo prve pomladne žarke, da poženejo in zacvetijo, še preden se nad njimi strnejo krošnje dreves.


Kaj lahko gojimo v rastlinjaku? Paradižnik!

Kaj lahko gojimo v rastlinjaku? Paradižnik!

01.04.2011 | Avtor: Matevž Likar

Sredi pomladi lahko v rastlinjaku posejemo in začnemo z vzgojo zelenjave, za katero je na prostem še prehladno. Med slednje spada tudi paradižnik, ki ga lahko vzgojimo iz semen ali pa si priskrbimo sadike. Sadike imajo prednost, saj bodo rastline hitreje začele z rastjo, vendar je izbira različnih sort navadno precej revnejša v primerjavi s široko paleto sort, ki jih najdemo v ponudbi prodajalcev semen.


Bambus

Bambus

01.03.2011 | Avtor: Matevž Likar

Le redke rastline so tako vsestranske kot bambus, saj lahko z njim zapolnimo grede, ga uporabimo kot živo mejo ali pa ga posadimo v lonce na terasi. Bambusom najbolj odgovarja sončno rastišče, čeprav nekatere vrste uspevajo tudi v polsenci. Vrste rodu Fargesia in Thamnocalamus so celo hvaležne, če jih posadimo tako, da bodo skrite pred opoldansko pripeko. Bambusi najbolje uspevajo na rahlo kislih tleh, bogatih z organsko snovjo.


Zvončki

Zvončki

05.01.2018 | Avtor: Matevž Likar

Med vsemi čebulnicami zasedajo prav posebno mesto v srcih vrtnarjev zvončki. Le kdo ni navdušen nad prvimi pogumnimi zelenimi poganjki, ki se prebijajo skozi zamrznjena tla in napovedujejo nezadržen prihod toplejših dni.

Sadje iz majhnega vrta

Sadje iz majhnega vrta

01.01.2011 | Avtor: Matevž Likar

Uporabne grmovnice in sadno drevje je pogosto spregledano s strani lastnikov majhnih vrtov. Pri tem pa lahko tudi na majhnih vrtovih gojite celo kopico rastlin z okusnimi plodovi. Zaradi močnega obrezovanja in načina vzgoje je sadno drevje celo odlično za manjše vrtove. Drevesa, ki jih boste gojili ob žici ali ograji bodo zavzemala precej manj prostora kot marsikatero okrasno drevo.

Trajnice po koncu sezone

Trajnice po koncu sezone

19.11.2010 | Avtor: Matevž Likar

Današnji vrtnarji niso pripravljeni zaključiti sezone že sredi jeseni in potem pozabiti na svoj vrt vse do pomladnih otoplitev. S spremembami okusa in dojemanja lepega so se spremenile tudi vrtnarske navade. Suhe semenske glave ponujajo vrtu nežno strukturo, semena za naslednje leto in dobrodošle priboljške za ptice, ki obiščejo vaš vrt. Zato nikar ne hitite s pospravljanjem svojih gred in »pripravljanjem« na zimo. Lahko se zgodi, da boste s tem zamudili marsikatero lepoto vrta.

Zastirka, 2. del

Zastirka, 2. del

04.10.2010 | Avtor: Matevž Likar

V večini vrtnarskih knjig lahko preberemo, da je najbolje zastirko na grede dodajati spomladi ali jeseni, ko tla niso ne preveč, ne premalo mokra. S tem v tla ujamemo vlago, ki je v njih že prisotna, s čimer se zmanjša potreba po dodatnem zalivanju. Obe obdobji sta tudi primerni za uporabo zastirke kot metode za zatiranje rasti plevelov.

Neprekinjena pomlad - Pomladno cvetje

Neprekinjena pomlad - Pomladno cvetje

22.03.2018 | Avtor: Matevž Likar

Narcise so ene izmed najbolj zanesljivih pomladnih čebulnic,saj dokaj dobro prenašajo vlago (vsaj za čebulnice) in slano. Najboljše pa je, da lahko najdemo na stotine sort, s katerimi si lahko uredimo nepretrgano zaporedje cvetočih narcis.

« prva  « nazaj  3 4 5 [6] 7 8 9   naprej »  zadnja »
Slikanica Ko pride pomlad je oda temu letnemu času. Pomlad je čas prebujenja in veselja.
Priročnik o aroniji, rastlini, ki je zdravilna, okusna in predstavlja lep okras vsakega vrta.
Igrive, vzpodbudne in prijazne pesmice spremljajo tople, domiselne, izvirne ilustracije.
To je priročnik, s pomočjo katerega se bodo otroci ob pomoči odraslih naučili risati dinozavre po korakih ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Kakor človek v svojem srcu misli, tako je.

Genevieve Behrend